Русия и Иран обсъдиха ядрената сделка и Сирия

Русия и Иран обсъдиха ядрената сделка и Сирия | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин обсъди на среща с Али Акбар Велаяти, съветник по международните въпроси на иранския върховен лидер Али Хаменей, ситуацията в Сирия. Двамата потвърдиха ангажимента на Москва и Техеран към Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за Иран, съобщи Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, цитиран от ТАСС.

"Велаяти предаде на президента две послания - от духовния водач на Иран, а също и от президента на страната (Хасан Рохани)", каза Песков пред журналисти и допълни:"Обсъдена беше също ситуацията в региона, включително положението в Сирия, и беше потвърден ангажиментът към СВПД", официалното наименование на международното споразумение за иранската ядрена програма. На срещата бяха обсъдени и въпроси от двустранните отношения между Москва и Техеран.

Отговаряйки на въпрос за съдържанието на предадените на Путин послания, говорителят на Кремъл отбеляза, че те засягат двустранните отношения във всички области, а също така положението в региона.

От своя страна Велаяти нарече срещата си с Путин днес "много конструктивна и приятелска" и съобщи, че Русия ще инвестира в иранския петролен сектор, предаде Ройтерс.

"Нашият лидер (Хаменей) цени подобряването на връзките с Русия като стратегически партньор. Този процес ще продължи. Русия е готова да инвестира в иранския петролен сектор", каза Велаяти пред иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Той добави, че "Иран и Русия ще продължат да си сътрудничат в Сирия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай