Русия чака отлив на инвестиции

$70 млрд. долара може да изтекат от страната в първите три месеца на годината

Русия чака отлив на инвестиции | StandartNews.com

Русия очаква отлив на инвестиции заради влошаването на отношенията със Запада. Активи за 70 милиарда долара може да изтекат от страната през първите три месеца на годината, предупреди зам.-министърът на икономиката Андрей Клепач.

Клепач изтъкна, че руската икономика е изправена пред стагнация и увеличаваща се инфлация. Очакваният ръст на икономиката за първото тримесечие на 2014 г. ще е около нулата, посочи той.
"Няма да има рецесия, но има проблем със стагнацията, нейната продължителност и дълбочина", каза министърът. "За съжаление сривът на инвестициите продължава. Не мога да кажа колко дълго ще продължи", добави той. Според анализите на министерството на икономиката отливът ще е между 65 и 70 млрд. долара, но Клепач посочи, че по-скоро ще са около 70 милиарда.

Клепач каза още, че санкциите на ЕС и САЩ тепърва ще оказват влияние върху икономиката, но "влошаването на отношенията е значителен негативен фактор за икономическия растеж и съответно влияе на отлива на капитал".
Цената на петрола скочи днес на европейските борси. Инвеститорите се опасяват от негативни последици върху петролния пазар при евентуални нови санкции срещу Русия заради кризата в Крим, съобщи АФП.

В 13 часа българско време днес барел Брент от Северно море с доставка май струваше на борсата Интерконтинентал ексчейндж 107,11 долара, което бе с 30 цента повече от затварянето на борсите в понеделник. На електронната борса Нимекс цената на барел лек суров петрол с доставка май скочи с 36 цента и достигна 99,96 долара.

"Обстановката в Крим остава определяща за цената на петрола сорт Брент. Президентът Барак Обама и останалите ръководители от Г-7 обмислят нови санкции срещу Русия", обясни анализаторът Джо Конлан.

Търговците продължават да се опасяват от негативното влияние на ескалацията на напрежението между Запада и Москва върху пазара на суровия петрол въпреки взаимната им зависимост. Русия е един от най-големите световни производители на газ и осигурява 30 на сто от вноса на газ и петрол на ЕС.

Късно в понеделник лидерите на страните от Г-7 решиха да изключат Русия от следващата среща на най-богатите държави като наказания за действията на Москва в Крим, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Това се случва за първи път от присъединяването на Русия към групата на най-развитите икономики през 1998 г.

На извънредна среща, свикана от президента на САЩ Барак Обама в Хага, лидерите се договориха да не участват в планираната за юни среща на Г-8 в Сочи и вместо това да се срещат без Русия в Брюксел. Освен това водещите световни икономики обявиха в официалното си изявление, че са готови да наложат санкции срещу Русия, ако Москва не понижи нивото на кризата в Украйна, която доведе до разстройване на отношенията.

"Ние оставаме готови да усилим действията, включително да координираме санкции по сектори, което ще има изключително значим ефект върху руската икономика, ако Русия продължава да ескалира ситуацията", се казва в документа.

Преди срещата руският външен министър Сергей Лавров коментира, че отпадането на формата Г-8 "няма да е голяма трагедия". Днес обаче говорителят на президента Путин даде да се разбере, че Москва иска да запази контакт със страните от Г-8.

Спорове за газа между Москва и Киев

Украинското правителство предупреди, че ще откаже да внася руски газ на обявената от Русия цена, предаде АФП. Двете страни продължават да преговарят за цената на руските газови доставки, която ще се прилага от 1 април. По-рано руските власти обявиха, че ще сложат край на отстъпките, които Москва дава на Киев за газовите доставки, както и за използването на военноморската база в град Севастопол, който бе присъединен към територията на Русия.
Киев заяви, че няма да плаща по-висока цена от 387 долара за 1000 кубични метра газ. От своя страна Русия възнамерява да поиска от Украйна 480 долара за 1000 куб. метра газ.

Афганистан призна референдума

Президентът на Афганистан Хамид Карзай подкрепи кримския референдум и присъединяването на региона към Русия. Това предизвика гняв сред американските власти. В министерството на отбраната на САЩ са недоволни от тази позиция, макар да се съгласиха, че всеки има право на свое мнение по кримския въпрос. "Крим влезе в състава на Руската федерация след проведен референдум, в който хората гласуваха "за". Поради това ние се отнасяме с уважение към това тяхно решение", заяви Карзай по време на среща с делегация от САЩ в Афганистан.

ЕС отказва визи на новите граждани

Жителите на Крим с руски паспорти ще трябва да се обръщат само към посолствата на страните от ЕС в Украйна, за да получат шенгенски визи. Причината е, че Евросъюзът не призна присъединяването на полуострова към Русия. В. "Московски комсомолец" пише, че ако кримчани се обърнат към посолства на страни от ЕС в Русия, издаването на визи също ще им бъде отказано на същото основание. Твърди се, че и други граждани на Русия също ще започнат да се сблъскват с проблеми по издаването на визи.

В Хага се споразумяха зя ядрената сигурност

Трийсет и пет страни се ангажираха да прилагат по-стриктни международни стандарти в областта на ядрената сигурност, така че да се попречи на терористите да се сдобиват с материали, които биха им позволили да сглобят атомна бомба, предаде АФП. Това стана през втория ден на срещата на върха в Хага, посветена на ядрената сигурност.

Споразумението беше предложено от САЩ, Холандия и Южна Корея и съдържа серия правила за поведение, базирани на правилата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Сред подписалите страни са Франция, Турция, Украйна, Япония и Израел. Русия и Китай не се присъединиха към инициативата.
Срещата на върха за ядрената сигурност в Хага беше третият от серия световни форуми по темата. В нея участваха над 50 държави.

Първата такава среща се проведе във Вашингтон през 2010 г., а втората - в Сеул през 2012 г. Заключителната среща на върха в този формат е насрочена за 2016

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай