Русия втрещи! Каква цена на петрола обяви

Може да стигне над 300 долара за барел

Русия втрещи! Каква цена на петрола обяви | StandartNews.com

Западните страни могат да се сблъскат с цените на петрола от над 300 долара за барел и евентуалното затваряне на главния газопровод Русия-Германия, ако правителствата изпълнят заплахите за намаляване на енергийните доставки от Русия, каза висш министър в понеделник.

Цените на петрола скочиха до най-високите си нива от 2008 г. в понеделник, след като държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че Вашингтон и европейските съюзници обмислят забрана на вноса на руски петрол, съобщава Ройтерс.

„Абсолютно ясно е, че отказът от руски петрол би довел до катастрофални последици за световния пазар“, заяви руският вицепремиер Александър Новак в изявление по държавната телевизия.

"Скокът на цените би бил непредвидим. Щеше да е 300 долара за барел, ако не и повече." Петролът се покачва с 60% тази година. Новак каза, че на Европа ще отнеме повече от година, за да замени обема на петрола, който получава от Русия, и ще трябва да плати значително по-високи цени.

„Европейските политици трябва честно да предупредят своите граждани и потребителите какво да очакват“, каза Новак. „Ако искате да откажете енергийните доставки от Русия, продължете. Ние сме готови за това. Знаем къде можем да пренасочим обемите“.

Новак каза, че Русия, която доставя 40% от европейския газ, изпълнява изцяло задълженията си, но ще бъде изцяло в рамките на нейните права да отмъсти срещу Европейския съюз, след като Германия миналия месец замрази сертифицирането на газопровода "Северен поток 2".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай