Русия с гневен отговор. Западът лъже за войната

Англосаксонците имат нужда от война, каза Захарова

Русия с гневен отговор. Западът лъже за войната | StandartNews.com

Часове, след като американският президент Джо Байдън обяви, че Деня Х за руска атака в Украйна е 16 февруари, Москва излезе с гневен отговор. Западът лъже за войната, обяви Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

ВИЖ ОЩЕ: Байдън звъни на Путин. Ще падне ли напрежението?

Западните страни с помощта на медиите разпространяват невярна информация, намеквайки, че Русия може да планира нахлуване в Украйна, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Според ведомството западните страни се опитват да отклонят вниманието от собствените си агресивни действия.

ВИЖ ОЩЕ: Байдън назова Деня Х. Русия нахлува в Украйна?

"Истерията на Белия дом е по-показателна от всякога. Англосаксонците имат нужда от война. На всяка цена. Провокациите, дезинформацията и заплахите са любим метод за решаване на собствените им проблеми. Валякът на американската военно-политическа машина е готов да премине отново през живота на хората. Целият свят гледа как милитаризмът и имперските амбиции се излагат", каза Захарова пред ТАСС.

Съединените щати и Европейският съюз са почти готови с обширен пакет със санкции, които ще наложат на Русия, ако тя нападне Украйна. Новината дойде от американски и европейски официални източници, предаде БТА.

Наказателните мерки не предвиждат изключване на Русия от международната система за финансови плащания СУИФТ (SWIFT). Те обаче може да засегнат руските банки с държавно участие ВТБ и Сбербанк. Други възможни санкции са насочени срещу руския износ и конкретни олигарси, казаха три източника, запознати с обсъжданията.

Изключването на Русия от СУИФТ не се обсъжда поради сериозни възражения от страна на европейски държави.

Що се отнася до ВТБ и Сбербанк, министерството на финансите на САЩ вече им наложи санкции след анексията на Крим от Русия. Двете водещи руски банки например имат ограничена възможност да набират капитал в Съединените щати. Обсъжданите санкции обаче биха имали много по-сериозни последици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай