Русия прати важен документ на САЩ. Какво иска Путин

Посланикът на САЩ в Русия е получил писмената реакция на Москва на отговора на САЩ по темата за гаранциите за сигурност

Русия прати важен документ на САЩ. Какво иска Путин | StandartNews.com

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан е получил писмената реакция на Москва на отговора на САЩ по темата за гаранциите за сигурност. Това става ясно от документ, публикуван на уебсайта на руското външно министерство. Той съдържа 11 страници, предава БГНЕС. 

Разполагането на руски въоръжени сили на своя територия не може да засегне основни интереси на САЩ. Това се казва в писмения отговор на Русия относно гаранциите за сигурност.

„Изхождаме от факта, че разполагането на руските въоръжени сили на своя територия не засяга и не може да засегне основните интереси на САЩ. Бихме искали да напомним, че нашите сили не се намират на украинска територия”, се казва в документа.

В случай на приемане на Украйна в НАТО, тя може да се опита да „върне” Крим със сила, което ще въвлече САЩ и техните съюзници във въоръжен конфликт с Русия.

„Обвиненията, съдържащи се в отговора на САЩ, че Русия е „окупирала Крим”, също не отговарят на истината. През 2014 г. в Киев беше извършен държавен преврат, чиито инициатори, подкрепени от САЩ и техните съюзници, си поставиха за цел да създадат националистическа държава, която да наруши правата на руското и рускоезичното население, както и на други нетитулни етнически етноси. Не е изненадващо, че в тази ситуация кримският народ гласува за обединение с Русия. Решението на жителите на Крим и Севастопол да се върнат в състава на Руската федерация беше взето чрез свободно изразяване на тяхната воля в изпълнение на правото на самоопределение, залегнало в Устава на ООН. Не е използвана сила или заплаха за употреба на сила. Въпросът за принадлежността на Крим е затворен”, се казва в документа.

„Ако Украйна бъде приета в НАТО, ще има реална заплаха режимът в Киев да се опита да „върне” Крим със сила, което ще въвлече САЩ и техните съюзници, в съответствие с член 5 от Вашингтонския договор, в пряк въоръжен конфликт с Русия с всички произтичащи от това последствия”, се казва в текста.

САЩ не са дали конструктивен отговор на основните елементи на проекта за договор за гаранциите за сигурност, подготвен от Москва. Това се посочва още в писмения отговор на Русия.

„Заявяваме, че американската страна не е дала конструктивен отговор на основните елементи на проекта за договор за гаранциите за сигурност, подготвен от руската страна”, става ясно още от текста.

САЩ са пренебрегнали пакетния характер на предложенията на Русия относно гаранциите за сигурност, като умишлено са избрали „удобни” теми, заявява руското външно министерство. То подчертава, че подобен подход засилва съмненията относно желанието на САЩ да променят ситуацията в областта на сигурността в Европа.

Червените линии и основните интереси на Москва в областта на сигурността се пренебрегват, а Западът отхвърля правото на Русия да ги налага.

„Пренебрегват се нашите червени линии и местни интереси в областта на сигурността и се отхвърля неотменимото право на Русия да ги прилага. Това със сигурност е неприемливо за нас”, е уточнено в документа.

Съединените щати са потвърдили подкрепата си за политиката на отворени врати на НАТО в отговора си на предложенията на Русия за гарантиране на сигурността.

"САЩ потвърждават "твърдата си подкрепа" за политиката на НАТО на "отворени врати". Но това противоречи на основни ангажименти на СССЕ/ОССЕ, най-вече на ангажимента "да не се укрепва собствената сигурност за сметка на сигурността на другите", се казва в документа.

Москва предлага на Вашингтон съвместно да изработят ново "ниво на сигурност". "Русия продължава да се застъпва за интегриран подход към стратегическите въпроси. Предлагаме да работим заедно, за да разработим ново "уравнение на сигурността", се казва в документа.

Москва настоява за изтегляне на всички въоръжени сили и оръжия на САЩ, разположени в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), Югоизточна Европа (ЮИЕ) и Прибалтика.

"Настояваме за изтегляне на всички американски военни сили и въоръжения, разположени в ЦИЕ, ЮИЕ и Прибалтика. Убедени сме, че националният капацитет в тези зони е достатъчен. Готови сме да обсъдим тази тема въз основа на членове 4 и 5 от руския проект на договор", се казва в документа.Русия очаква конкретни предложения от членовете на НАТО за съдържанието и формите на правно обезпечаване на отказа от разширяването на Алианса на Изток.

"Призоваваме САЩ и НАТО да се върнат към изпълнението на международните си ангажименти за поддържане на мира и сигурността. Очакваме конкретни предложения от членовете на Алианса относно съдържанието и формите на правно обвързване на отказа от по-нататъшно разширяване на НАТО на Изток", се казва в документа.

Москва приветства готовността на Вашингтон за консултации за предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него.

"Що се отнася до предотвратяването на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него, приветстваме готовността на САЩ да участват в съответните консултации. Това обаче не може да замени решаването на основните въпроси, повдигнати от Русия", се казва в документа.

САЩ не са отговорили на предложението на Русия да върнат ядрените оръжия на своя територия и да се въздържат от по-нататъшното им разполагане извън границите си и са се ограничили да предложат да се справят с нестратегическите ядрени оръжия, без да се съобразяват с конкретното им местоположение.

"В своя документ САЩ не са отговорили на елемент от пакета от мерки, който предложихме, като изтегляне на ядрените оръжия, разположени извън националната им територия, и отказ от по-нататъшното им разполагане извън националната територия, а са се ограничили да споменат необходимостта от разглеждане на въпроса за нестратегическите ядрени оръжия в рамките на платформата за стратегически диалог, без да вземат предвид спецификата на тяхното разполагане и други фактори, влияещи върху сигурността на страните", се отбелязва в документа.

Вашингтон не е готов да се откаже от дестабилизиращата си политика на създаване на предимства за себе си и своите съюзници за сметка на руските интереси в областта на сигурността.

"Изявленията в общия план относно разглеждането от американска страна на неделимостта на сигурността, са в пряко противоречие с нежеланието на Вашингтон да се откаже от контрапродуктивния си и дестабилизиращ курс на създаване на предимства за себе си и своите съюзници за сметка на интересите на Русия в областта на сигурността. Това се случва в резултат на необузданото прилагане от страна на ръководения от САЩ Северноатлантически алианс на политика на неограничено геостратегическо и военно усвояване на постсъветското пространство, включително на територията на Украйна, която е с особено чувствителен характер за нас. Всичко това се случва непосредствено на границите на Русия", се казва в документа.

Русия смята за нереалистичен и едностранчив подхода на САЩ за намаляване на напрежението в съответствие с инициативата на Запада за модернизация на Виенския документ.

"Изглежда, че американската страна предполага, че военното напрежение може да бъде намалено чрез по-голяма прозрачност и допълнителни мерки за намаляване на риска в съответствие със западните предложения за модернизиране на Виенския документ. Смятаме подобен подход за нереалистичен и едностранен, целящ да "разобличи" дейността на руските въоръжени сили", се казва в документа.

Русия вижда потенциал за споразумения със САЩ относно мерки за намаляване на риска от полети на тежки бомбардировачи в близост до границите на двете страни.

"Отбелязваме вниманието на американската страна към руската идея за допълнителни мерки за намаляване на риска по отношение на полетите на тежки бомбардировачи в близост до националните граници на страните. Виждаме тема за обсъждане и потенциал за взаимно приемливи споразумения. Напомняме за един също толкова важен елемент от нашето пакетно предложение, който се отнася до подобни походи на надводни бойни кораби, които също са свързани със сериозни рискове", се отбелязва в текста.

Русия отбелязва готовността на САЩ да работи по същество по индивидуални мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска.

"Отбелязваме желанието на САЩ да работят по същество по отделни мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска. Същевременно отбелязваме, че Вашингтон най-накрая призна валидността на редица руски предложения и инициативи в тези области, които бяха представени през последните години", се казва в документа.

Предложенията на Съединените щати за "последващи мерки" по Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ, неофициално наименование - СТАРТ-3) противоречат на договореностите, постигнати на срещата на върха в Женева.

"САЩ предлагат да се включат "незабавно" в диалога за стратегическа стабилност, за да се разработят "последващи мерки след СТАРТ". По този начин обаче американската страна се опитва да наложи подход, който не е съгласуван с нас и който се фокусира единствено върху ядрените оръжия, без да се отчита способността на тези или онези средства да носят пряка заплаха за националната територия на другата страна", се подчертава в документа. "Подобна едностранчива гледна точка противоречи на договореностите, постигнати на срещата на върха между САЩ и Русия на 16 юни 2021 г. в Женева, относно всеобхватния характер на стратегическия диалог, предназначен да положи основите на бъдещи мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска.

Предложената от американската страна възможност за мерки за взаимна проверка на комплексите "Aegis Ashore" в Румъния и Полша, както и на някои съоръжения в европейската част на Русия, може да бъде доразвита.

"Предложената от американската страна възможност за развитие на идеята ни за мерки за взаимна проверка по отношение на комплексите "Aegis Ashore" в Румъния и Полша, както и на някои съоръжения в европейската част на Русия, може да бъде използвана в бъдеще", се казва в документа.

Причините за конфликта в Донбас са от вътрешноукраинско естество, а твърденията на САЩ за руско участие в тях са несъстоятелни.

"Повтарящата се в отговора на САЩ теза, че Русия е "разпалила конфликта в Донбас", е несъстоятелна. Причините за него са от чисто вътрешноукраински характер. Тя може да бъде решена единствено чрез прилагане на споразуменията от Минск и пакета от мерки, чийто приоритет и отговорност за прилагането им са ясно определени и единодушно потвърдени в Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на ООН, включително от Съединените щати, Франция и Обединеното кралство. В параграф 2 от тази резолюция като страни са посочени Киев, Донецк и Луганск. В нито един от тези документи не се споменава отговорността на Русия за конфликта в Донбас. Русия, заедно с ОССЕ, играе ролята на посредник в основния формат на преговорите - Контактната група - и заедно с Берлин и Париж - в Нормандския формат, който формулира препоръки към страните в конфликта и следи за тяхното изпълнение", се казва в документа.

САЩ и техните съюзници трябва да се откажат от политиката си на сдържане на Русия и да предприемат конкретни, практически мерки за деескалация на военно-политическата ситуация.

"Мерките за укрепване на доверието и сигурността във Виенския документ от 2011 г. са адекватни на настоящата обстановка. Трябва да са налице необходимите условия, за да може да се започне обсъждане на тяхното подновяване. За тази цел САЩ и техните съюзници трябва да се откажат от политиката на сдържане на Русия и да предприемат конкретни практически мерки за деескалация на военно-политическата ситуация", се казва в документа.

Обсъждането на нестратегическите ядрени оръжия е невъзможно без решаването на въпроса за неразполагането им в неядрени държави от НАТО.

"Бихме искали да уточним, че нашите предложения са свързани с решаването на проблема с наличието на американски ядрени оръжия на територията на някои неядрени държави от НАТО - в нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие - които могат да поразяват цели на руска територия. Това ще включва и премахване на инфраструктурата за бързото разполагане на такива оръжия в Европа, както и прекратяване на практиката на НАТО да провежда учения с участието на неядрени държави-членки на НАТО, в боравенето с тези оръжия", се казва в документа. "Без премахването на този дразнител е невъзможно да се обсъжда темата за нестратегическите ядрени оръжия", добавят от руското външно министерство.

Отхвърлянето от страна на НАТО на по-нататъшни действия, които вредят на сигурността на Русия, остава наложително, в противен случай отделните мерки за контрол на въоръженията няма да бъдат устойчиви. Министерството на външните работи привлече вниманието на Вашингтон към факта, че Русия "предлага да се търси цялостно дългосрочно решение на неприемливата ситуация, която продължава да се развива в евроатлантическия регион".

"Преди всичко става дума за създаване на устойчива основа на архитектурата на сигурността под формата на споразумение за отказ на НАТО да предприема по-нататъшни действия, които са в ущърб на сигурността на Русия. Това остава постоянен императив за нас. Без такава здрава основа взаимосвързаните мерки за контрол на въоръженията и намаляване на военния риск, които гарантират ограничаване и предвидимост на военните дейности в определени области, дори и да бъдат договорени, няма да бъдат устойчиви в дългосрочен план", се подчертава в документа.

Москва смята проблема с ракетите със среден и малък обсег (РСМО) за един от приоритетите в двустранния диалог и предлага на Вашингтон да вземе предвид този незаменим компонент при съвместното разработване на новото "уравнение на сигурността".

"Считаме този въпрос (за ракетите със среден и малък обсег) за една от приоритетните области на американско-руския диалог за стратегическа стабилност. Смятаме, че тази категория оръжия е необходим компонент на новото "уравнение на сигурността", което Русия и САЩ трябва да разработят заедно", се казва в документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай