Русия показва бойните си самолети

Традиционният парад за 9 май се отменя

Русия показва бойните си самолети | StandartNews.com

75 бойни самолети и хеликоптери ще прелетят над Москва в 19 ч. местно време днес. Това е единствената част от традиционния парад за 9 май, която ще се състои в Русия.  Тази година по разпореждане на президента Владимир Путин парадът по повод Деня на победата над нацистка Германия в Москва няма да се състои. Причината е пандемията от коронавирус.

На 9 май обичайно Русия демонстрира военната си мощ, за да покаже на света, че няма да допусне събитията от 40-те години на миналия век да се повторят. От празника единствено ще останат плановете за прелитане на Военновъздушните сили над столицата.

“Великата победа спаси човечеството“, казва Путин при обръщението си към австрийския народ в разговора си с канцлера Себастиан Курц. „Тя откри и пътя към възраждането на независима и динамично развиваща се демократична Австрия. За освобождението ѝ са отдали живота си повече от 26 000 съветски войници. На австрийска земя има повече от 200 военни гробища. Благодарни сме на властите и гражданите на Австрия за грижливото и уважително отношение към тези скъпи за нас мемориали“, допълни той.

Руският президент проведе разговори в деня преди празника още с колегите му Доналд Тръмп, Еманюел Макрон и премиерите Ангела Меркел, Борис Джонсън, Бенямин Нетаняху и Джузепе Конте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай