Русия плаши ЕС заради Навални

Ще има пропорционален отговор, заяви Захариева

Русия плаши ЕС заради Навални | StandartNews.com

Русия заплаши Европейския съюз с ответни мерки, ако й наложи нови санкции заради хвърлянето в затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални и репресиите срещу протестиращите негови привърженици, предаде Франс прес.

"Бих искала да предупредя нашите европейски партньори да не предприемат какъвто и да било необмислен нов ход. Той неминуемо ще бъде последван, както разбирате, от пропорционален отговор", каза на пресконференция говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя имаше предвид водените в Брюксел разговори за налагане на нови санкции срещу Кремъл, отбелязва АФП. "Абсолютно неприемливо е човешките права и демократичните принципи да бъдат използвани като геополитически инструменти", подчерта Захарова.Във вторник върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел препоръча да бъдат наложени нови санкции на Русия, която експулсира трима европейски дипломати по време на посещението му в Москва миналата седмица.

Очаква се Борел да представи съответни предложения на срещата на министрите на външните работи на страните членки на 22 февруари.

Отношенията между ЕС и Русия се обтегнаха през последните години заради разногласията им по различни въпроси като Украйна, Сирия и Либия, към които наскоро се добави и случаят Навални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай