Русия опердаши поредна "нежелана" организация.

Руската генерална прокуратура с решение

Русия опердаши поредна "нежелана" организация. | StandartNews.com

Разследващата организация "Конфликт интелиджънс тийм" (Conflict Intelligence Team), известна с разследванията си на дейностите на руската армия по света е обявена за "нежелана" от руските власти, предаде Франс прес.

По този начин на практика се забранява нейната дейност, отбелязва агенцията.

Руската генерална прокуратура обясни, че е взела това решение, като е взела предвид, че организацията участва в "антируски пропагандни кампании, инициирани от чужбина и насочени към насърчаване на протести и деструктивни идеи". "Основната цел на тази организация от псевдожурналисти е да събира и публикува информация за руските въоръжени сили, по-конкретно лични данни на руски войници, използвана след това за тяхното дискредитиране", добави прокуратурата.

Организацията е основана през 2014г и публикува разследвания за руските сили, воюващи в Украйна.

За своите разследвания тя намира и проверява информация и снимки със свободен достъп в интернет. 

Освен в Украйна, организацията е разследвала дейностите на руските сили в Либия, Сирия, Централноафриканската република.

В Русия сътрудниците на обявена за "нежелана" организация са заплашени от съдебно преследване и потенциално тежки присъди, посочва АФП.

Създателят на „Конфликт интелиджънс тийм" Руслан Левиев, който живее в САЩ и е съден в Русия за разпространение на "фалшива информация" за руската армия, каза днес, че всичките му служители са извън страната и следователно са "повече или по-малко в безопасност".

Той обаче подчерта по време на предаване, излъчено в канала в ЮТюб на журналиста Александър Плюшчев, че тази забрана създава "сериозни рискове" за доброволците, които работят за организацията и все още са на руска територия.

"Част (от нашите доброволци) са в Русия, но те са анонимни, нямаме база данни, която да е възможно да бъде хакната, за да изтекат имената им, опитваме се да вземем всички мерки за тяхната безопасност", посочи той.

След руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. руските власти преследват безмилостно хората, които се осмеляват да осъдят публично войната, отбелязва АФП, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай