Четвъртък,

Румъния поема от утре европредседателството

От: Редактори, снимка Ройтерс -
145
Румъния поема от утре европредседателството
A
A
A

От утре Румъния поема от Австрия председателство на Съвета на ЕС. През следващите шест месеца Букурещ ще координира съюза в период, когато се очаква напускането на Великобритания, ще се състоят избори за Европейски парламент, ще се определя съставът на новата Европейска комисия и ще се водят преговорите по следващата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г. На фона на тези сериозни предизвикателства Румъния ще трябва да продължи да се бори за доверието на европейските си партньори по въпроса за правовата държава и продължаването на борбата с повсеместната корупция.

Румъния е поставила в центъра на своето председателство "европейския гражданин" и смята да се съсредоточи върху политиките, които имат директен и положителен ефект върху живота на хората, живеещи на територията на ЕС.

Лозунгът на румънското председателство е "Сближаването - обща европейска ценност".

Румъния е против Европа на две скорости и се застъпва за повече интеграция, тоест "за един съюз, а не за няколко". Премиерът Виорика Дънчила, която представи приоритетите на румънското председателство пред парламента миналия месец, изтъкна, че трябва да се преодолеят разделения от типа: стари и нови членки, Изток срещу Запад и други. "Не трябва вече да има граждани от първа ръка и граждани от втора ръка в ЕС. Трябва да има равен достъп за всички граждани до ресурсите на ЕС, така че да укрепим съюза и неговото бъдеще", заяви румънският премиер.

Румъния ще продължи да работи и по темата на Българското председателство на Съвета на ЕС - интеграцията на Западните Балкани, като планира да допълни към нея темата за Източното партньорство и усилията за приближаване към ЕС на Молдова, Украйна и Грузия. Букурещ отдава значение и на макростратегиите на ЕС и по-специално на Дунавската стратегия, чието председателство Румъния пое на 19 октомври м. г. от България.   

За специален момент по време на своето председателство Румъния смята планираната през май неформална среща на ЕС на високо равнище, която ще бъде организирана в град Сибиу и която следва да очертае стратегическия дневен ред на ЕС за периода 2019-2024 г.

Румъния поема ротационното председателство на ЕС на фона на охладнели отношения с Брюксел заради съдебна реформа, която се възприема като отстъпление в борбата с корупцията и нарушаване на принципа за независимо правосъдие. В последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка изпълнителният орган на ЕС отправи осем нови препоръки към Букурещ. През ноември Европейският парламент прие резолюция за правовата държава в Румъния, в която призова за преразглеждане на законовите промени.

В последните дни на 2018 г. в интервю за в. "Велт ам зонтаг" председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнения дали румънското правителство разбира какво значи да ръководи ЕС. Юнкер и по-рано призова на няколко пъти за политически консенсус в Румъния във връзка с председателството, тъй като през последните две години политическото противопоставяне между президента дясноцентрист Клаус Йоханис и управляващата левоцентристка коалиция силно се изостри.

В съвместна декларация министърът на външните работи и делегираният министър по европейските въпроси увериха на 29 декември, че румънското правителство е изцяло ангажирано с председателството и  не смята председателството на Съвета на ЕС за инструмент във вътрешнополитическата битка, а за важен проект за страната и съюза.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички