Румъния официално пое европредседателството

На церемонията в Букурещ премиерът на Румъния Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите борби няма да навредят на румънското председателство...

Румъния официално пое европредседателството | StandartNews.com

В концертната зала в Букурещ - Атенеум – снощи се състоя церемонията, с която Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за шест месеца, предадоха световните агенции.

"Днес повече от когато и да е било вярваме, че Европейският съюз безспорно е успешен, силен и жизнеспособен проект", заяви на церемонията румънският президент Клаус Йоханис, предаде ТАСС.

Йоханис, който е центрист и представлява Румъния на срещите на върха на ЕС, отправи критики към социалдемократическото правителство за неговата подготовка за ротационното председателство, както и за неговите планове за реформи на съдебната система, породили безпокойството и на Брюксел, отбелязва Ройтерс.

На церемонията в Букурещ премиерът на Румъния Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите борби няма да навредят на румънското председателство.

"Някои в Брюксел вярват, че политическите борби и безпокойството заради върховенството на закона могат да засенчат основната отговорност на Румъния да търси консенсус между правителствата от ЕС по редица европейски въпроси. Ние ще покажем, че Румъния е добре подготвена да управлява важните въпроси и че тя може да породи консенсус на европейско ниво", подчерта Дънчила.

На тържественото събитие присъстваха и лидерите на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: "Да, Европейският съюз е съставен от компромиси, но когато става дума за човешки права, когато става дума за правова държава, за борба с корупцията, няма възможен компромис", предаде Франс прес.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък каза, че "някои в ЕС си мислят, че е знак за сила това, че действат извън правилата". "Но те грешат, това е знак за слабост", допълни той.

"Призовавам румънците да защитават основите на нашата политическа цивилизация - свободата, интегритета, зачитането на истината в обществения живот, на правовата държава, на конституцията", допълни Туск. Речта си той произнесе на румънски език и беше силно аплодиран, отбелязва Франс прес.

На гала вечерта отсъстваше председателят на Камарата на депутатите и лидер на социалдемократите Ливиу Драгня. Той започна пред европейското правосъдие процедура срещу ЕК заради това, че неговата презумпция за невинност не е била достатъчно съблюдавана в разследване срещу него за предполагаеми измами с европейски фондове, припомня Франс прес.

По време на днешната церемония в Букурещ въпреки снега стотици демонстранти се събраха пред концертната зала, размахвайки знамената на Румъния и на ЕС. Техният протест целеше да насочи вниманието върху корупцията в правителството, отбелязва Асошиейтед прес.

Върху фасадата на сградата, в която бе планираната вечерята на европейските представители, прожектор "изписа", че протестиращите "искат ЕС", а управляващите социалдемократи "искат Русия".

По време на концерта в Атенеум политиците пък изслушаха оркестър, изпълняващ пламенната творба "Румънска Рапсодия" на Джордже Енеску.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай