Румъния затваря неизрядни клубове

Румъния затваря неизрядни клубове | StandartNews.com

Арестуваха шефовете на изгорелия клуб, заплашват го доживотен затвор

Тримата собственици на изгорелия клуб "Колектив" в Букурещ, в който загинаха 32 души, бяха арестувани, предаде АФП. Очаква се да им бъде повдигнато обвинение за непредумишлено убийство. Ако вината им бъде доказана, те може да получат доживотна присъда или 25 години затвор. Тримата мъже на възраст между 28 г. и 36 г. бяха разпитвани от разследващите в продължение на няколко часа, като разпитът на Константин Минчу продължи над 9 часа. Засега мярката им за неотклонение е 24 часа, но може да бъде удължена до 30 дни. Същевременно една от болниците в Букурещ, където са настанени ранените, съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 32 души.

Междувременно румънското правителство спешно одобри проект за наредба, която дава право на Инспектората за извънредните ситуации да затваря временно или за постоянно клубове и нощни заведения, обяви премиерът Виктор Понта. Мерките ще се прилагат, ако местата не отговорят на необходимите изисквания.

"Ние не искаме да затворим всички клубове. Ще сме безкомпромисни обаче към дискотеки, които могат да се превърнат в гробищен парк", заяви премиерът Понта. Той остро разкритикува и службите, които отговарят за контрола по безопасността в нощните заведения.

Трагедията се разигра в петък вечерта в нощния клуб "Колектив", като по предварителни данни се смята, че разразилият се пожар е предизвикан от пиротехниката, която е използвана за рок концерт. В клуба са се намирали около 400 души в помещение от 450 квадратни метра, предназначено за максимум 80 души. Над 200 са ранените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай