Румъния се оплака за Шенген. Намеси България

Какво съобщи евродепутатът Рареш Богдан

Румъния се оплака за Шенген. Намеси България | StandartNews.com

Румъния няма да влезе в Шенгенското пространство до края на тази година. Това заяви евродепутатът и първи заместник-председател на Национално-либералната партия Рареш Богдан за Диджи24. По думите му няма да има гласуване по тази тема на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4 и 5 декември, въпреки че темата е в дневния ред. 

Според Рареш Богдан това е стратегическо отлагане, породено от проблема между България и Нидерландия.

“България имаше проблеми с Нидерландия, които най-накрая приключиха", посочи той, добавяйки, че направените проверки този път са минали много добре на южната граница на България. "Нидерландия вече няма резерви, но се нуждае от гласуване за утвърждаване в парламента в Хага. Но имаше избори и трябва да бъде свикан нов парламент”, коментира Рареш Богдан, цитиран от Диджи24.

Относно Румъния либералът твърди, че отношението на Австрия по отношение на присъединяването на страната към европейското пространство за свободно движение се е променило през последната година.

„Не искам да давам надежда на никого, но дипломатическите канали с Австрия са отново отворени. Австрия няма същото отношение към Румъния, както беше преди година. България има проблем днес, а не Румъния“, твърди Рареш Богдан, пише БТА.

Според него лидерът на антимигрантската “Партия на свободата” Герт Вилдерс, който спечели парламентарните избори в Нидерландия, не представлява опасност за Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство, тъй като най-вероятно няма да може да състави ново правителство и да смени сегашния премиер Марк Рюте. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай