Рублата с нов спад

Рублата с нов спад | StandartNews.com

Рублата отбеляза нов рекорден спад. Днес на московската борса водещите чужди валути са ударили тавана, стигайки до историческия максимум. Преди затварянето на борсата курсът на долара е достигнал 48,24 руб./$, а курсът на еврото бе 59,9 руб./. И което наистина е рекорд във валутните скокове. Бурният растеж на валутните курсове ставаше на фона на рязкото падане на цените на петрола на световният пазар. По думите на главния аналитик на Нордеа-банк, Дмитрий Савченко, ако котировките на петрола достигнат $70 за барел, то курсът на долара е напълно възможно да закове 50 руб./$.

Русия може да съкрати добива на нефт

Потенциалът на Русия по съкращаване на добива при ниска цена на нефта ще е около 200-300 барела в денонощие. Това заяви ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин, предаде РИА Новости.

В интервю за австрийския вестник Die Presse той не изключи варианта, че следващата година цените на нефта ще паднат до 60 долара за барел, а може и по-ниско. Сечин добави, че такава цена е добра за "Роснефт", но ще се наложи много от проектите да бъдат отложени. "Лукойл" ще запази минимална рентабилност и при цена на петрола от 25 долара за барел, коментира пък вицепрезидентът на компанията Алексей Федун. По думите му обаче ниската цена на нефта ще свие реализацията на новите проекти, сред които и добивът в Арктика, където условията са тежки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай