РС Македония и Унгария с общ удар срещу България

Какво следва

РС Македония и Унгария с общ удар срещу България | StandartNews.com

Правителствата на Република Северна Македония и Унгария ще действат съвместно за премахване на таксата за руски газ, въведена от България на 13 октомври и за осигуряване на енергийна сигурност на двете страни и сигурност при снабдяването с газ. За това се договориха днес в Скопие министърът на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши и унгарският външен министър Петер Сиярто, съобщи министерството на икономиката на Северна Македония, цитирано от агенция МИА.

„Цялостно сме ангажирани с решаването на проблема, който създаде България с въвеждането на такса (за транзит) на руски газ, и намирането на съвместно решение чрез координирани активности на всички засегнати страни. Северна Македония подкрепя всички инициативи за решаване на настоящия проблем“, посочи Бектеши, предаде БТА.

Двамата министри разговаряха за стъпките, които ще предприемат с цел отстраняване на таксата за руски газ, която според тях е "нелегална", а въвеждането ѝ е „неприятелско действие“.

Сиярто разговаря преди месец и с колегата си Буяр Османи по този въпрос. Тогава унгарският министър посочи, че страната му е поискала от Европейския съюз да започне наказателна процедура срещу България.

Бектеши и Сиярто се съгласиха, че диверсификацията на източниците за снабдяване с газ е крайната цел, върху която двете страни ще работят заедно в предстоящия период.

Икономическото министерство на Северна Македония отбеляза, че Унгария е сред десетте най-големи търговски партньори на Северна Македония и „значителен политически и икономически партньор и чуждестранен инвеститор в страната“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай