Роджър Уотърс се произнесе! Съдбовни думи за войната

Съоснователят на "Пинк Флойд" се изказа днес пред Съвета за сигурност на ООН по покана на Русия

Роджър Уотърс се произнесе! Съдбовни думи за войната | StandartNews.com

Съоснователят на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс се изказа днес пред Съвета за сигурност на ООН по покана на Русия и заяви, че нейната инвазия в съседна Украйна е противозаконна. В същото време Уотърс добави, че според него тя е била провокирана, и призова за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

Русия свика днешното заседание на Съвета за сигурност, за да бъдат обсъдени доставките на оръжия в Украйна, и помоли известния британски музикант да се изкаже. Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев в писмо, публикувано на неговия сайт през септември, припомня БТА.

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна "впечатляващия опит като изпълнител" на британеца, но посочи, че квалификациите му да говори за контрола на въоръженията и по въпроси от европейската сигурност "са по-малко очевидни".

Въпреки че Уотърс нарече руската инвазия в Украйна "противозаконна", той също така заяви, че тя "не е била непровокирана", и осъди "провокаторите по възможно най-категоричен начин". Той не даде повече подробности. "Единственият разумен начин на действие днес е да призовем за незабавно прекратяване на огъня в Украйна", каза Уотърс.

Украинският постоянен представител при ООН Сергий Кислиця направи препратка към хита на "Пинк Флойд" "Още една тухла в стената" (Another Brick in the Wall), като заяви пред Съвета за сигурност: "Колко е тъжно за бившите му фенове да видят как той приема ролята на още една тухла в стената - стената на руската дезинформация и пропаганда."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай