Рияд скъса с Техеран

Рияд скъса с Техеран | StandartNews.com

Страх от религиозни сблъсъци тресе Близкия изток

Кризата между двамата традиционни съперници в Близкия Изток - Саудитска Арабия и Иран, се задълбочи, след като Рияд скъса дипломатическите си отношения с Техеран. Причина за това станаха нападенията над саудитските посолство и консулство в събота срещу неделя. Протестът беше предизвикан от екзекуцията на известен шиитски духовник, отявлен критик на управляващата саудитска династия.

Рияд нареди на всичките си дипломати да напуснат до 48 часа персийската държава. "След като научихме за атаката срещу посолството ни в Иран, след като чухме агресивните коментари на Техеран, не ни остана друг избор. Агресивната политика на иранския режим дестабилизира ситуацията в региона. С оглед на всичко това, Саудитска Арабия прекъсва дипломатическите си отношения с Техеран", заяви Адел Ал Джубейр, министър на външните работи на Саудитска Арабия.

Примера на арабската държава последваха и някои нейни съюзници. Бахрейн и Судан също сложиха край на дипломацията си с Иран, а Обединените Арабски Емирства обявиха, че изтеглят посланика си от Техеран и намаляват нивото на дипломатическите си отношения със страната. Техеран пък обвини Рияд, че се опитва да отвлече вниманието от реалните проблеми във вътрешната си политика и разпалва международни скандали и конфликти.

"Решението на Саудитска Арабия само усложнява ситуацията в региона и ще доведе до нов изблик на екстремизъм. С разрива на дипломатическите отношения Рияд не може да прикрие голямата грешка, която допусна с екзекуцията на духовника", каза на свой ред Хосейн Амир Абдоллахиан, зам.-министър на външните работи на Иран.

И в понеделник на много места в Близкия изток, но също и в Турция, Пакистан и Великобритания, се проведоха протести срещу екзекуцията на известния духовник Нимр Бакр Ан Нимр. Международната общност реагира с безпокойство. Вашингтон призова лидерите в Близкия изток да вземат мерки за успокояване на напрежението и прикани Рияд да спазва човешките права. Китай и Русия изрязиха притеснения от рязкото влошаване на отношенията между Иран и Саудитска Арабия, съобщиха Ройтерс и Интерфакс. "Като международната общност Китай е силно притеснен от развитието и изразява безпокойство, че събитията могат да засилят конфликта в региона", обяви говорител на външното министерство на Китай.

Източник от въшното министерство на Русия пък заяви, че Москва е готова да действа като медиатор с цел подпомагане нормализирането на отношенията между Иран и Саудитска Арабия. Той добави, че Русия може да домакинства среща между външните министри на двете държави. Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини пък разговаря с външните министри на двете страни и прикани към отговорни действия и избягването на ходове, които могат да доведат до изблик на насилие.
Петролните пазари реагираха и цената на американския суров нефт поскъпна с 48 цента, докато тази на сорт "Брент" се повиши с 61 до $37,89. Очакванията са обаче цената на петрола да се запази ниска заради свръхпредлагането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай