Риши Сунак се напъва срещу Путин, надява се да стане премиер

Сунак изостава от Лиз Тръс в надпреварата за заместник на Борис Джонсън

Риши Сунак се напъва срещу Путин, надява се да стане премиер | StandartNews.com

Бившият британски министър на финансите Риши Сунак, един от двамата кандидати, които се борят да заместят Борис Джонсън, призова Г-20 да забрани на руския президент Владимир Путин да участва в срещите на групата, докато Москва не прекрати войната в Украйна.

Путин и китайският лидер Си Дзинпин ще участват в срещата на върха на Г-20 на курортния остров Бали през ноември тази година, заяви по-рано дългогодишен съветник на индонезийския президент.

"Нашите партньори и съюзници от Г-20 имат колективната отговорност да призоват Путин да се отдръпне от отвратителното си поведение. Да седим с него на една маса не е достатъчно, когато той е отговорен за убийствата на деца в леглата им, докато спят", заяви говорител на Сунак. "Трябва да изпратим силно послание на Путин, че той няма право да седне на масата, докато не спре незаконната си война в Украйна."

Социологическите проучвания показват, че Сунак изостава от настоящия външен министър Лиз Тръс в конкурса за заместник на Джонсън, който ще приключи на 5 септември.

Запитана за нейната позиция Тръс се позовава на коментарите, които вече направи през юли, че би било важно да се противопостави на Путин пред съюзници като Индия и Индонезия. "Бих отишла там и бих предизвикала Путин", каза тя по време на телевизионен дебат на 25 юли.

Като ръководител на Г-20 тази година Индонезия бе подложена на натиск от страна на западните държави да оттегли поканата си към Путин заради инвазията на страната му в Украйна.

Индонезия обаче покани и украинския лидер Володимир Зеленски да присъства на срещата на върха в Бали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай