Рим и Милано спряха колите

Рим и Милано спряха колите | StandartNews.com

Заради смога температурата в сградите не може да надвишава 18 градуса

Властите в два от най-големите градове на Италия - Рим и Милано, ограничиха движението на автомобили заради повишеното съдържание на вредни частици във въздуха, съобщиха местните медии. За по 6 часа до сряда включително в Милано се спира движението на автомобили, мотоциклети и скутери.

Днес в Рим колите с нечетни регистрационни номера бяха забранени за 9 часа, днес рестрикцията се отнася за автомобилите с четни. Изключение в столицата се прави само за "зелените" коли, като хибриди и такива, задвижвани само с ток. В Милано бе пуснат специален "антисмог" билет за градския транспорт, който струва 1,50 евро за цял ден. Властите в двата града наредиха също така отоплението в жилищните сгради да не надвишава 18 градуса, за да се избегне по-нататъшно повишение на температурата на въздуха.

Италианският парламент прие закон, според който хвърлянето на фас на улицата вече ще се наказва с глоба от 300 евро. Санкция ще има също така и за хвърлянето на дъвка извън кошчето за боклук - 30 евро, както и за чаша кафе - 150 евро. Новите мерки на правителството са част от "зелените закони", предназначени активно да се борят с мръсотията по улиците. В същото време по улиците и парковете на Италия започва кампания за поставяне на повече кошчета и пепелници за пушачите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай