Реформаторите водят на изборите в Иран

Реформаторите водят на изборите в Иран | StandartNews.com

Реформаторите водят на парламентарните избори в Иран според първите неофициални предварителни резултати, предаде Асошиейтед прес, цитирани от bTV.

Това означава, че президентът Хасан Рохани има шанс да работи с парламент, който е по-благоприятно настроен към вътрешнополитическата му програма, отбелязва агенцията.

По първите данни от състоялите се вчера парламентарни избори нито една от трите основни политически фракции не е спечелила мнозинство в 290-местния парламент. Реформаторите, които искат повече демократични промени, са на път да постигнат най-силното си присъствие в парламента от 2004 г. насам, за сметка на поддръжниците на твърдата линия, съобщава АП.

Иранските представители все още не са съобщили първите предварителни резултати. Информации от полуофициалните агенции "Фарс" и "Мехр", както и извършено от АП преброяване, обаче показват, че основните губещи във вчерашните избори са били именно хардлайнерите.

Изборите за парламент и за Съвет на мъдреците бяха първите след знаковото споразумение между Иран и световните сили, сключено миналата година, отбелязва АП.

Засега няма данни за избирателната активност, но вътрешният министър Абдолреза Рахмани предсказа вчера избирателна активност от 70 на сто.

Реформаторите получиха властта в Иран през 1997 г. с избирането на президента Мохамад Хатами. На изборите през 2000 г. в парламента за първи път имаше реформаторско мнозинство, което се бореше за отслабване на ислямските социални ограничения, по-голямо обществено участие в политиката, свободно слово и по-добри връзки с международната общност. На изборите през 2004 г. обаче повечето кандидати на реформаторите не бяха допуснати до участие, а победата на Ахмадинеджад през 2005 г. подпечата падението на движението. Реформаторите бяха почти изключени от политиката в продължение на близо десетилетие, до избирането на Рохани, отбелязва АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай