Развръзка в Полша. Качински ликува

Получените 200 места в полския Сейм обаче са под необходимите 231 за формиране на правителство

Развръзка в Полша. Качински ликува | StandartNews.com

Развръзка в Полша след едни от най-драматичните парламентарни избори в страната. Управляващият блок „Обединена десница”, предвождан от „Право и справедливост”, печели най-много гласове на проведените в неделя парламентарни избори.

Получените 200 места в полския Сейм обаче са под необходимите 231 за формиране на правителство.

На второ място се нарежда „Гражданската коалиция” на Доналд Туск. „Имаме първите екзитполове, които ни дават четвъртата победа в историята на нашата партия, четвъртата победа! Но, разбира се, пред нас все още стои въпросът дали ще успеем да превърнем този успех в следващ мандат като управляваща партия. Това е нещо, което все още не знаем”, посочи Лидерът на „Право и справедливост” Ярослав Качински.

Опозицията, която се оформи от три партии, печели заедно 248 места. Те се явиха с отделни листи, но с еднакви обещания за отстраняване на „Право и справедливост” и възстановяване на добрите връзки с Европейския съюз.

„В продължение на много години съм бил политик и спортист. Никога през живота си не съм бил толкова щастлив от това второ място. Полша спечели. Демокрацията победи. Отстранихме ги от властта”, коментира Туск.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай