Разузнаването на САЩ предсказало COVID-19

Президентът Доналд Тръмп няколко месеца игнорирал тяхното предупреждение

Разузнаването на САЩ предсказало COVID-19 | StandartNews.com

Разузнавателните служби попадат в новинарските заглавия обикновено, когато не са си свършили работата. Това припомня бившият старши служител в ЦРУ Кент Харингтън за американското издание Project Syndicate.

Не е учудващо, че през януари и февруари Тръмп неведнъж игнорираше разузнавателните информации за заплахите от коронавирус. Той отдавна даваше ясно да се разбере, че не е готов да търпи хора, които не споделят неговите възгледи. Миналата година по време на ежегодния брифинг в Конгреса ръководители на разузнаването изказаха противоречиви мнения на президента и то по няколко въпроса, той им заяви, че „трябва да отидат отново на училище да учат”. 

Разузнавателните агенции в САЩ не само вдигаха тревога, но и представиха „план за бойни действия”, описвайки в детайли как ще се развива пандемията от новия коронавирус

На ежегодните брифинги на директора на националното разузнаване (ДНР) не веднъж са звучали предупреждения за риск от глобална пандемия. За първи път за тази заплаха се заговори още при встъпването в длъжност на президента Барак Обама през януари 2009 г. Тогавашният ДНР Денис Блеър заяви, че „най-важен транснационален проблем в сферата на здравеопазването на САЩ е потенциалното начало на силна пандемия, на първо място е крайно смъртоносен вирусен грип”.

Предсказвайки точно пандемията от COVID-19, Джеймс Клепър ясно заяви, че „това не е хипотетична прогноза”. Такова предупреждение Тръмп получи през май 2017 г., когато тогавашният ДНР Ден Коутс по оценки на Световната банка предупреди, че пандемията ще струва на света около 5% от БВП.

Ден Коутс излезе с такова предупреждение през 2019 г., заявявайки, че „САЩ и целият свят продължават да са уязвими след нова пандемия от грип или мащабно избухване на заразна болест, способна да предизвика високо равнище на смъртност и инвалидност, извънредно негативно да повлияе на световната икономика, да изтощи международните ресурси и да усили молбите на Америка за помощ”.

Тръмп нарекъл пандемията COVID-19 „непредвиден проблем”, възникнал „от нищото”. Авторите на трите доклада „Глобални тенденции” едва ли ще се съгласят. Например докладът от 2008 г. „Глобални тенденции 2025” е съвършено провиденчески. „Появяването на нова, извънредно заразна и вирулентна респираторна болест по човека, против която не съществуват адекватни контрамерки, може да доведе до начало на глобална пандемия” – предупреждават авторите.

В доклада се предполага, че епидемията най-вероятно може да се появи „в район с висока плътност на населението и тесни контакти между хората и животните; такива райони са много в Китай и в Югоизточна Азия”. 

Прочети още : https://www.actualno.com/analysis/project-syndicate-razuznavaneto-na-sasht-predskazalo-covid-19-news_1454423.html
© Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай