Разкритие! Русия искала да нападне не Украйна,а друга държава. Ето коя

Невероятни подробности от служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ)

Разкритие! Русия искала да нападне не Украйна,а друга държава. Ето коя | StandartNews.com

Русия е планирала да нападне Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабната инвазия в Украйна. Това разкрива имейл с писмо от служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), съобщи Newsweek.

Имейлът с дата 17 март е изпратен от агента с псевдоним "Вятърът на промяната" до Владимир Осечкин, руски правозащитник, който ръководи антикорупционния уебсайт Gulagu.net и понастоящем е в изгнание във Франция, предаде БГНЕС.

Агентът на ФСБ редовно пише до Осечкин, като разкрива гнева и недоволството си от войната, започнала с нахлуването на Путин в съседна Украйна на 24 февруари.

Игор Сушко e изпълнителен директор на базираната във Вашингтон организация "Wind of Change Research Group". Сушко превежда кореспонденцията от руски на английски. Той е споделил с Newsweek всички имейли.

Писмото, написано от агента и публикувано от Осечкин, е анализирано от Христо Грозев, експерт по ФСБ. Той е показал писмото "на двама действителни (настоящи или бивши) сътрудници на ФСБ", които "не се съмняват, че е то е написано от техен колега".

През август 2021 г. Русия "сериозно се подготвя за локален военен конфликт с Япония", казва информаторът в имейл до Осечкин през март.

Агентът на ФСБ предполага, че вместо това Русия е избрала да нахлуе в Украйна. Това се е случило месеци по-късно.

Русия и Япония така и не подписват мирен договор, с който да сложат край на Втората световна война. Причината са спорове за група острови, за които Япония претендира, но са окупирани от Русия.

Според агента на ФСБ "основен препъни камък" между Москва и Токио са именно Курилските острови. За Москва островите са "разменна монета", продължава информаторът.

Той отбелязва, че бившият японски министър-председател Шиндзо Абе е поставял силен акцент върху опитите за "преговори" с Русия по въпроса за Курилските острови.

През август 2021 г. ФСБ разсекрети информация за това как съветските граждани са били измъчвани от японските специални служби по време на Втората световна война.

Информаторът на ФСБ заяви, че службата е имала за задача да започне "информационна кампания срещу Япония в руското общество".

Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада, генерал от японската императорска армия по време на Втората световна война.

"На 16 август руските медии буквално избухнаха по едно и също време, обсъждайки разсекретените документи в съвсем различен тон: Твърди се, че японците са провеждали ужасни биологични експерименти върху съветски пленници и са се отнасяли изключително зле със съветските затворници. Навсякъде бяха изписани подробности за чумните въшки, които са били използвани за измъчване на затворниците".

В доклад, публикуван на 20 август 2021 г., в който се цитират разсекретените документи на ФСБ, се посочва, че са били провеждани експерименти върху затворници в концентрационен лагер в района на Харбин и че по време на Втората световна война "японците са тествали върху тях бактериологични оръжия и "нови химически отровни вещества".

През август 2021 г. ФСБ публикува и предишни секретни материали, които според службата показват, че Япония е планирала да използва бактериологична бомба през 1944 г.

"ФСБ дори беше разсекретила материала навреме и в точния момент, когато започна този натиск. Tой беше засекретен през цялото време и след това Русия го разсекрети точно когато се случваше цялото това нагнетяване на напрежението срещу Япония и подготовката на руското население да започне да вярва, че японците са фашисти", каза Сушко пред Newsweek, цитиран от "24 часа".

В имейла си информаторът включва множество линкове от прокремълски медии по въпроса, включително един със заглавие "Как СССР спаси света от биологичната война, която Япония подготвяше" и друг със заглавие "Разсекретени са доказателства за подготовката на Япония за война със СССР".

В доклад, публикуван на 20 август 2021 г., в който се цитират разсекретените документи на ФСБ, се посочва, че са били провеждани експерименти върху затворници в концентрационен лагер в района на Харбин и че по време на Втората световна война "японците са тествали върху тях бактериологични оръжия и "нови химически отровни вещества".

През август 2021 г. ФСБ публикува и предишни секретни материали, които според службата показват, че Япония е планирала да използва бактериологична бомба през 1944 г..

"Те сякаш замениха Япония с Украйна", добави той. "И едните, и другите са прави, те са просто луди. Вижте само нещата, които Русия е обмисляла преди да нападне Япония, това е безумно, както е безумно и това, че Русия нападна Украйна. Това е лудост".

Информаторът заяви, че през лятото на 2021 г. в руското информационно пространство е имало "активно нагнетяване" срещу Япония, пише Newsweek.

Като цяло войната беше неизбежна за Русия поради маниакалното желание за война от страна на ръководството. И сега по-голямата част от боеспособните части от това направление са прехвърлени в Украйна", допълва информаторът.

Източник: БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай