Разкриха таен план на властта в Сърбия. Какво готвят за зимата?

Електроенергийната компания на страната категорично отрича това

Разкриха таен план на властта в Сърбия. Какво готвят за зимата? | StandartNews.com

В Сърбия почти сигурно ще има режим на тока през зимата. Въпреки че електроенергийната компания на страната категорично отрича това, в. "Данас" разполага с данни, че се планират прекъсвания на тока, предаде БГНЕС.

"Към момента няма да има достатъчно ток и големият въпрос е дали ще може да се внесе необходимата електроенергия. Дори и да има излишъци на борсите за електроенергия, EPS (националната електрическа компания на страната - бел.ред.) няма пари и няма откъде да ги заеме", съобщи за в. "Данас" източник, близък до електроенергийната компания на Сърбия, пожелал анонимност. А причината, поради която компанията не може да изтегли кредит, е че "е напълно безсмислено EPS да тегли кредити, за да купува ток на цена от 750 евро и да го продава на 45 евро за мегаватчас".

Експертите прогнозират, че тази зима на EPS ще липсват общо 2,2 милиона киловатчаса електроенергия. Според текущите цени на електроенергията на фондовите борси, това означава, че Elektroprivreda Srbije ще трябва да плати около 1,5 милиарда евро за липсващите количества през зимния сезон. А компанията не разполага с тези средства.

При такъв недостиг потребителите ще останат без ток за по-дълъг период от време.

Министърът на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви, че няма планове за ограничаване на електроенергията за домакинствата, нито че правителството е взело решение да увеличи цената на електроенергията за икономиката и че планът на държавата е да осигури повече производство на електроенергия.

Министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали обаче съобщи, че цената на електроенергията за икономиката ще се увеличи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай