Разкриха сензационно желание на Путин! Какво е искал

Имал е намерения да присъедини Русия към НАТО

Разкриха сензационно желание на Путин! Какво е искал | StandartNews.com

Владимир Путин искаше Русия да се присъедини към НАТО, но не искаше страната му да преминава през обичайния процес на кандидатстване и да стои наред „с много държави, които нямат значение“, според бивш генерален секретар на трансатлантическия алианс.

Джордж Робъртсън, бивш министър на отбраната на Великобритания, който ръководеше НАТО между 1999 и 2004 г., каза, че на първата им среща Путин е направил ясни знаци, че иска Русия да бъде част от Западна Европа.

„Те искаха да бъдат част от този сигурен, стабилен проспериращ Запад, от който Русия стоеше настрани по това време“, каза той.

„Путин каза: „Кога ще ни поканите да се присъединим към НАТО?“ И аз казах: „Е, ние не каним хората да се присъединят към НАТО, те кандидатстват за присъединяване към НАТО.“ И той отвърна: „Е, ние не стоим на опашка с много държави, които нямат значение.“

Разказът на Робъртсън отговаря на това, което Путин каза на покойния Дейвид Фрост в интервю за Би Би Си малко преди да встъпи в длъжност като руски президент преди повече от 21 години.

Путин каза на Фрост, че няма да изключи присъединяването към НАТО, „ако и когато възгледите на Русия се вземат предвид като тези на равноправен партньор“.

Коментарите на лорд Робъртсън за подкаста One Decision, който е воден от Мишел Косински, бивш журналист на CNN, и сър Ричард Диърлов, бивш ръководител на британското разузнаване MI6, подчертават как светогледът на Путин се е развил по време на неговите 21 години (почти) непрекъснато управление на Русия.

След уличните протести на Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. Путин стана все по-подозрителен към Запада, който обвинява за финансирането на продемократични неправителствени организации. 

Той беше допълнително разгневен от продължаващата експанзия на НАТО в Централна и Източна Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай