Разбилият се в Сан Франциско самолет летял с по-ниска скорост

Разбилият се в Сан Франциско самолет летял с по-ниска скорост | StandartNews.com

Сан Франциско. Полетът на Asiana Airlines, който се разби на летището в Сан Франциско. е летял с над 60 км в час под нормалната скорост за приземяване от 253 км в час в моментите преди да се се опита да се приземи, заяви председателят на Националния съвет по транспортна безопасност Дебора Хърсман по време на пресконференция в Сан Франциско, предаде Ройтерс.

Самолетите могат да получат проблеми с двигателите на по-ниска скорост, и Хърсман разкри, че подобно предупреждение се е чуло четири секунди преди катастрофата.

Екипажът на разбилия се самолет Боинг-777-200 на южнокорейската авиокомпания Asiana Airlines е преминал от автопилот на ръчно управление минута и половина преди катастрофата, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки Националната агенция за безопасност на транспорта.

Според записите от черните кутии целият полет е преминал в нормален режим. Зададената скорост на кацане е била 253 км в час, но реалната е била по-ниска - едва 190 км в час.

Разследването се води от американски и южнокорейски експерти. Разследващата комисия ще разпита пилотите, като агенцията ще се опита да изясни дали езиковата бариера е повлияла върху обстоятелствата около катастрофата.

Пилотът, управлявал самолета, е бил напълно обучен за тази машина, отбелязва ДПА, позовавайки се южнокорейското министерство на транспорта. Той е имал 43 летателни часа с този вид самолет и е направил девет приземявания, но не и на международното летище в Сан Франциско и е бил в период на "междинно обучение за полети с Боинг 777". Това е бил и първият полет на неговия обучаващ като треньор.

Следователите отново потвърдиха, че до последния момент екипажът не е подавал сигнали за бедствие, а ключовите системи на авиолайнера са работили в обичайния режим.

Не е ясно дали старшият пилот, Лий Юнг-мин, който има 3,220 летателни часа на Boeing 777, се е опитал да поеме управлението на самолета, за да прекрати кацането.

Хърсман каза, че нейният екип разследва всички аспекти на катастрофата и спасителните усилия. Тя отбеляза, че опашката на самолета е ударила морската дига в предната част на пистата, и части от опашката са намерени във водата. Парчета от морската дига са били открити по пистата.

Тя каза, че NTSB иска да изясним фактите за това кой е управлявал самолета в този етап на полета и "кой е бил командирът на самолета в пилотската кабина" в момента на катастрофата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай