Ракетата на Илон Мъск се взриви, но той записа голям успех

Това беше втори опит за безпилотен тестови полет на ракетата

Ракетата на Илон Мъск се взриви, но той записа голям успех | StandartNews.com

Ракетата с космическия кораб "Старшип" на компанията "Спейс екс" беше успешно изстреляна от космодрума в Бока Чика, щата Тексас, но се взриви по-малко от четири минути след старта, предаде Ройтерс.

Това беше втори опит за безпилотен тестови полет на ракетата.

Тя трябваше да бъде изстреляна на 17 април по първоначален план, но стартът й беше отложен в последния момент заради замръзнала клапа за повишаване на налягането в първата степен на ракетния ускорител.

Компанията "Спейс екс" на Илон Мъск предаваше на живо старта днес. Ракетата успешно тръгна от кулата за изстрелване в утринното небе над Тексас. По-малко от четири минути след това космическият кораб "Старшип" не успя да се отдели, както беше планирано и последва взрив във въздуха, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това служителите на компанията на Мъск се поздравяваха, тъй като за успешен старт се смята отделянето от стартово съоръжение на напълно интегрираните космически кораб и ракета.

Снимка: Вашингтон пост

НАСА разчита на "Старшип" да превозва астронавти до повърхността на Луната след няколко години, свързвайки се с капсулата "Орион" в лунна орбита. На по-късен етап Илон Мъск иска да използва огромните космически кораби, за да изпраща повече хора на Марс.

Общата височина на "Старшип" е 120 метра, което го прави най-голямата и най-мощната ракета, създавана някога. Тя е в състояние да генерира почти двойно по-голяма тяга при излитане в сравнение с лунната ракета на НАСА, която изпрати празна капсула до естествения спътник на Земята и обратно в края на миналата година.

Космическият кораб за многократна употреба "Старшип" е предназначен за полет до Марс и е проектиран да превозва 100 души. Прототипи вече са извършиха няколко тестови полета обратно към Земята, но досега те бяха в рамките на земната атмосфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай