Вторник,

Радост в Сърбия! Европрайдът мина, счупени глави нямаше

От: Иван Ангелов, сн. Данас -
1353
Радост в Сърбия! Европрайдът мина, счупени глави нямаше
A
A
A

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич благодари на сръбските граждани за толерантността и изрази гордост от това, че не е имало сериозни инциденти по време на шествието в последния ден от събитието Европрайд, въпреки сблъсъците между полицията и крайнодесни демонстранти, съобщава Хина.

Правителството призоваваше от дни за спокойствие и гражданите да не се поддават на провокации и мнозинството от гражданите се съобразиха с това, заяви Бърнабич.

"Благодарение на тях нямаше сериозни инциденти днес (в събота) и ситуацията беше спокойна. Горда съм с това", посочи тя.

Бърнабич каза, че 5200 полицейски служители са били по улиците не Белград вчера, 64 души са били арестувани, а 10 полицейски служители леко са пострадали при сблъсъците с опонентите на ЛГБТ общността.

Американският посланик Кристофър Хил, който участва в шествието, публикува снимки от събитието в профила си в Туитър, като благодари на Сърбия за безопасния и успешен Европрайд, който по думите му "затвърждава европейското бъдеще на Сърбия".

Бърнабич каза по-рано вчера по време на среща с еврокомисаря по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали, че Сърбия е ангажирана с реформите в областта на правовата държава, човешките права и защитата на уязвимите групи, както и с това да спре всички форми на дискриминация.

Премиерът отбеляза, че над 130 различни прояви са се състояли в Белград през изминалата седмица в рамките на събитието Европрайд и "нямаше сериозни инциденти или атаки".

Бърнабич, която открито обявява принадлежността си към ЛГБТ общността, обясни защо не е присъствала на шествието вчера.

"Бях със службите за сигурност, защото смятам, че премиерът трябва да бъде там, където е най-необходим в един труден ден като този", посочи Бърнабич.

Миналата седмица министерството на вътрешните работи официално забрани провеждането на шествието в събота, позовавайки се на съображения за сигурност. Организаторите обаче подадоха ново искане за разрешаване на събитието с нов маршрут.

Вчера един от организаторите - Горан Милетич - потвърди, че вътрешното министерство е дало разрешение за провеждане на шествието.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com