Радев разговаря с шефове на еврейски организации в Ню Йорк

Обсъди задълбочаване на връзките на България със САЩ и Израел

Радев разговаря с шефове на еврейски организации в Ню Йорк | StandartNews.com
  • Спасяването на българските евреи през Втората световна война е морален урок, от който светът се нуждае и днес, подчертаха участниците в срещите

Перспективите за задълбочаване на връзките на България със САЩ и Израел обсъди президентът Румен Радев на срещи с представители на еврейски организации в Ню Йорк. Като особено важни сфери за развитие на партньорството държавният глава открои високите технологии, икономиката, енергетиката и сигурността, в които се развиват много проекти, допринасящи за модернизацията на България.

По време на срещите представители на еврейските организации изразиха признателността си за активната роля на българския държавен глава за укрепване на отношенията на страната ни със САЩ и Израел.

Спасяването на българските евреи през Втората световна война е морален урок, от който светът се нуждае и днес. Борбата с дискриминацията, езика на омразата и антисемитизма изисква обединени усилия и открояване на позитивните примери като благородното дело на България в най-мрачните години за Европа, бе общата позиция на участниците в срещите. Някои от представителите на еврейските организации споделиха лични или семейни истории, които са част от уникалния акт на постигнатото от България нито един български гражданин от еврейски произход да не бъде изпратен в лагерите на смъртта или да бъде убит в страната ни.

Президентът Румен Радев открои националната програма, с която под негов патронаж страната ни отбелязва 80-годишнината от спасяването на своята еврейска общност от 50 000 души през Втората световна война. Държавният глава отправи покана към представителите на еврейските организации да посетят България за отбелязване на паметните събития, свързани с 80-годишнината, или за участие в различни инициативи и бизнес форуми, които да допринесат за задълбочаване на икономическите връзки с България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай