Путин: Западът, воден от САЩ, създаде нова желязна завеса

Путин: Западът, воден от САЩ, създаде нова желязна завеса | StandartNews.com

Москва. Днес по обяд руският държавен глава Владимир Путин направи своето дългоочаквано годишно обръщение към нацията. В него прездинтът разкритикува революцията в Украйна, разкъсвана в момента от гражданска война между правителството в Киев и проруските сепаратисти. Путин посочи с пръст Запада като отговорен за това, а думата "терористи" присъстваше нееднократно в речта му. "Москва беше отворена за преговори с всички страни, но никой не бе заинтересован от това", каза той.

"Гражданите на Крим показаха своята воля", каза той, като изрази мнението, че окачествяваното от Запада като незаконно анексиране на полуострова реално е едно "историческо обединение", тъй като регионът има „специално значение за Русия и там се крие произходът на руския народ". "Каквото за евреите е Храмовият хълм в Ерусалим, същото за Русия е Крим – свято място", добави той.

"Въобще Западът, воден от САЩ, създаде нова желязна завеса. Правителствата на няколко държави се опитват да построят около Русия желязна завеса. Тази година руснаците преминаха през изпитания, през които може да премине само зряла и сплотена нация, суверенна и силна държава. Русия доказа, че е способна да защитава своите съотечественици", заяви Путин със заявката, че ще засили отбраната на страната си. "Руската армия е вежлива, но силна и разполага с достатъчно възможности да докаже това. Безполезно е да се говори с Русия от позицията на силата", посочи Путин.

Лидерът на Кремъл даде и заявка за укрепване на икономиката, включително чрез иновативни продукти, финансови реформи, експлоатацията на "огромния вътрешен пазар" и заместването на вноса с повече вътрешно производство.Той заяви още, че ще се залага и на разширяване на сътрудничеството със страните от Югоизточна Азия и Южна Америка. Путин изрази мнението, че икономическите санкции на Запада реално "вредят, но вредят на всички страни, дори и на тези, които ги започнаха".

Към Централната банка и правителството Путин се обърна с апела да се въведат строги мерки, за да се избегнат спекулациите на валутните пазари, като по думите му средствата от националния социален фонд трябва да се използват за помощ на руските банки.

"Към 2018 г. (въпреки външни ограничения) годишният темп на инвестициите трябва да достигне 25 на сто от БВП. Какво означава това? Това означава, че колкото сме спестили, толкова и трябва да инвестираме. Нашите компании трябва да работят за националната икономика, да се развиват, а не да насърчават износа на капитал. Това изисква значително подобряване на стабилността на банковата система (впрочем, централната банка го прави напоследък доста агресивно), както и намаляване на зависимостта на националния финансов пазар от външни рискове", твърд беше държавникът.

"Отношенията между бизнеса и държавата трябва да се основават на партньорски и равноправен диалог", допълни той и наблегна на това, че Русия трябва да се откаже от тоталния контрол над действията на бизнеса.

"Крайно време е да се откажем от принципа на тоталния, безкраен контрол. Необходимо е да се следи ситуацията, където наистина има рискове или признаци на смущения. В края на краищата, вие знаете, дори и когато вече бяхме въвели някакви ограничения, контролните органи са толкова много, че ако всеки от тях дойде поне веднъж, може да бъде закрита всяка фирма. През 2015 г. правителството трябва да вземе всички необходими решения за прехода към такава система, която да ограничени проверките", каза Путин във връзка с това проверките на контролните органи да станат публични.

Непосредствено преди речта на Путин президентът на САЩ Барак Обама определи политиката му като "националистическа и ретроспективна". "Ескалацията на кризата в Украйна не е изненадала Путин", заяви Обама в сряда пред бизнес лидери във Вашингтон. "Оттогава той импровизира с политика, която плаши руските съседи и вреди на икономиката", смята Обама. "Путин би могъл да се отклони от своя курс, само ако икономическият спад го принуди да направи това", допълни американският президент.

Пълен анализ на речта прочетете в утрешния брой на в. "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай