Путин ще помилва Ходорковски

Путин ще помилва Ходорковски | StandartNews.com

Москва. Амнистията, обявена по повод годишнината от подписването на руската конституция, ще се отнася и за Михаил Ходорковски, обявиха от Кремъл, прададе АП.

В същия момент адвокатите на Ходорковски отрекоха, че той е поискал помилване.

Ходорковски бе обвинен за пране на пари няколко месеца преди да изтече първата му присъда.

Ходорковски е в затвора вече 10 години. Преди да го арестуват, той бе един от най-богатите хора в Русия и 30-и по богатство в света. Личното му състояние бе изчислявано на 8 млрд. долара. Бизнесменът бе признат за виновен за укриване на данъци през 2005 г. и бе осъден за злоупотреби през 2010 г. Критиците твърдят, че тези обвинения са отмъщението на президента Владимир Путин за изявените политически амбиции на Ходорковски.

Неговите адвокати заявиха, че групата от дузина следователи отпреди 10 години никога не е била разпускана. Това означава, че нови обвинения могат да се появят всеки момент.

По повод 20-годишнината на Конституцията на Руската федерация Руският парламент обяви амнистия, която дава възможност да бъдат освободени трийсетимата активисти на природозащитната организация "Грийнпийс", задържани след протест срещу нефтена платформа в Арктика, както и изпълнителките от пънк групата "Пуси райът".

Гласуваната амнистия ще обхване общо около 25 000 души, предимно лица, извършили престъпления във възраст до 18 години, бременни жени и жени с непълнолетни деца, пенсионери и инвалиди от I и II група, лица, взели участие в ликвидирането на последствията от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, лица, участвали във военни бойни действия и или имащи заслуги за защитата на Русия, а също така и лица, имащи определени заслуги за Русия.

Внимателно разработеният законопроект до голяма степен се разглежда като опит на Кремъл да смекчи критиките към Русия по въпроса с човешките права преди зимната олимпиада в Сочи догодина.

Обхватът на амнистията беше разширен, включвайки заподозрени в хулиганство, които очакват да бъдат съдени – вероятно заради задържаните активисти на "Грийнпийс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай