Путин: Няма да късаме отношенията с България заради "Южен поток"

Путин: Няма да късаме отношенията с България заради "Южен поток" | StandartNews.com

Отказът на България от "Южен поток" и членството й в НАТО не означават, че Русия ще скъса отношенията си с тази страна. Това заяви руският президент Владимир Путин в Крим, където присъства на заседанието на президиума на Държавния съвет в Ялтя.

Путин отбеляза, че членството на България в НАТО е свършен факт, но не трябва да се казва, че това притеснява Москва.
"Това е факт (членството на България в НАТО) и не бих казал, че това ни безпокои по някакъв начин. Не зная дали самата България се радва. Решението обаче е взето, това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например "Южен поток", подчерта руският президент. Той допълни, че реализацията на такъв проект е била изгодна за българската икономика, но ръководството на страната се е отказало от него. "Това не значи, че ние не възнамеряваме да развиваме отношения с България", продължи руският държавен глава. Путин подчерта, че Русия смята България за много близка в духовен и исторически план страна и възнамерява да развива с нея отношения във всички направления.

По време на заседанието на президиума на Държавния съвет, посветено на развитието на туризма в Русия, Владимир Путин предложи да се разреши продажбата и пиенето на вино в санаториумите, както и да бъде опростен визовият режим за туристически групи от страни от групата БРИКС (Бразилия, Индия, Китай, Република Южна Африка). Той посочи като пример отношенията с Израел - след отмяната на визите израелските туристи в Русия са се увеличили над два пъти. Подобна е и ситуацията с Турция и Южна Корея, туристите от които са се увеличили със съответно 41 процента и 40 процента.

Руската агенция по туризма (Ростуризъм) предложи да бъде въведено задължително вземане на пръстови отпечатъци при издаването на визи за европейци като отговор на процедурата, въведена от европейските страни. Органът обаче призна, че подобна мярка ще доведе до незабавно намаляване на туристическия поток. Путин предложи също така да бъде създаден единен регистър на туристическите агенции, за да се засили прозрачността на пазара. Той призова да бъдат потърсени начини за привличане на частния бизнес към инвестиции в сферата на туризма, включително в регионите на руския Далечен изток. За развитието на вътрешния туризъм обаче е необходимо да бъде увеличена достъпността на вътрешните превози, отбеляза Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай