Путин намекна за съгласие за Сирия

Обама: На карта е заложено доверието в международната общност

Путин намекна за съгласие за Сирия | StandartNews.com

Москва. Според Владимир Путин властите във Вашингтон лъжат, когато казват, че американските удари няма да доведат до укрепването на позициите на „Ал Кайда" в Сирия, а също така и когато твърдят, че терористичната организация не развива дейност в тази страна, предаде Ройтерс.

„Лъжат естествено. Аз гледах дебатите в Конгреса. Конгресменът пита Джон Кери: „Развива ли дейност „Ал Кайда" в Сирия? Казват, че терористичната организация ще укрепи позициите си в страната". Кери отговаря: "Не, заявяваме най-отговорно, че „Ал Кайда" не развива дейност в Сирия?", разказа Путин за обсъжданията в американския Конгрес около ситуацията в Сирия. Коментирайки въпроса на заседание на Съвета за правата на човека Путин припомни, че „Ал Кайда" е една от организациите, воюващи на страната на сирийската опозиция.

„Основното бойно звено на „Ал Кайда", това е подразделението „Ал Нусра". Властите във Вашингтон знаят много добре за него. И просто не ми стана приятно. Удивително е. Общуваме с тях и изхождаме от факта, че са сериозни хора. Но лъжат. И знаят, че лъжат. И това е печално", заяви Путин.

"Русия е готова да подкрепи удар срещу Сирия, ако се докаже, че силите на Башар Асад са използвали химическо оръжие", заяви Путин.

Изказването му дойде часове след като комисията по външна политика в американския сенат стигна до идеята да даде мандат за максимум 90-дневна операция срещу редовната сирийска армия.Мнозина видяха в изказването му смекчаване на тона преди срещата на Г20 в четвъртък.

Руският президент заяви, че в момента по същество Конгресът на САЩ решава дали да разреши агресия по отношение на Дамаск. "Всички сме се съсредоточили върху това как в Конгреса и Сената се обсъжда въпросът за разрешаването на употребата на сила. Това обаче е пълна подмяна на здравия разум", отбеляза Путин пред Съвета за правата на човека към Кремъл."Според международното право (парламентът) на нито една страна не може да разрешава подобни неща. Какво разрешават те - разрешават агресия, защото всичко, което е извън рамките на Съвета за сигурност на ООН е агресия", подчерта Путин. Според него вместо това трябва да се говори, че самото обсъждане дали да се даде разрешение за нападение е
недопустимо.

Междувременно стана ясно, че Москва е изпратила крайцер със системи за изстрелване на ракети към източната част на Средиземно море, предаде вестник „Фигаро", позовавайки се на военни източници, които нарекоха този тип кораби "ловци на самолетоносачи".

Бойният кораб ще бъде в зоната след около 10 дни. Той ще се присъедини към останалите военни руски кораби, които вече се намират в източната част на Средиземно море.

Новината идва на фона на очакваната военна намеса на западните страни срещу Сирия.

Президентът на САЩ Барак Обама днес заяви, че международната общност не трябва да остане мълчалива пред „варварството", което се извършва в Сирия, предаде АФП.

„Шведският премиер и аз постигнахме съгласие по въпроса, че пред такова варварство международната общност не може да остане в мълчание", заяви Обама по време на пресконференция с шведския министър-председател Фредрик Рейнфелд в Стокхолм.

Обама допълни, че червената линия, която е преминала Сирия с използването на химическо оръжие, е била поставена от международната общност с приемането на стандартите, които забраняват използване на такива оръжия.

„Не моята репутация е на карта. На карта е заложено доверието в международната общност, в САЩ и в американския Конгрес", заяви още президентът.

По време на визитата си в Швеция Обама изрази увереност, че Конгресът ще даде зелена светлина за извършването на въздушни удари по Сирия в отговор на използването на химически оръжия. В тази връзка президентът изрази и надежда, че руският му колега Владимир Путин, който се противопоставя на военни действия срещу Дамаск, ще промени „отношението" си.

Обама подчерта още, че не иска да повтаря грешката, допусната спрямо Ирак. „Аз бяха против войната в Ирак и не искам да повтарям грешките от миналото да вземаме решения на базата на грешни сведения", заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай