Путин: Историята ни призовава към бдителност и разум

Путин: Историята ни призовава към бдителност и разум | StandartNews.com

„Хитлеристката авантюра се превърна в ужасен урок за целия свят". Това заяви руският президентът Владимир Путин в своето тържествено слово по време на военния парад на Червения площад.

„През 30-те години на миналия век просветена Европа не съзря веднага смъртната заплаха в идеологията на нацизма. Сега, 70 години по-късно, историята ни призовава към разум и бдителност. Ние не трябва да забравяме, че идеите за расово превъзходство и изключителност доведоха до най-кръвопролитния конфликт", посочи той.

В конфликта бяха въвлечени почти 80% от населението на Земята, много държави в Европа са били окупирани, а Съветският съюз поел върху себе си „най-жестоките удари на врага", коментира още Путин.

„Русия е благодарна на народите на страните от антихитлеристката коалиция и на антифашистите, борещи се срещу фашизма в различните страни. Ние не забравяме и нашите съюзници от антифашистката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и Съединените американски щати за техния принос за победата", каза още държавният глава на Русия.

Путин изрази благодарност и на антифашистите в различните страни, борили се в партизански отряди и в нелегалност, в това число и в самата Германия.

Доста световни лидери присъстваха на военния парад по случай 70-годишнината от победата над нацистка Германия, но и много не дойдоха в Москва заради конфликта на страната с Украйна.

Снимки от Деня на победата в Москва може да видите в нашата ГАЛЕРИЯ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай