Путин и Обама засилват координацията в Сирия

Путин и Обама засилват координацията в Сирия | StandartNews.com

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама са потвърдили готовността си да засилят координацията на руските и американските военни действия в Сирия, съобщава ТАСС. Двамата са обсъдили въпроса в телефонен разговор.

Разговорът е проведен по искане на руската страна. Двамата президенти са потвърдили ангажимента си да работят за разгрома на групировките "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра". Путин призовал Обама да допринесе за разделянето на умерената сирийска опозиция от екстремистите.

Двете страни са потвърдили готовността си да изградят военна координация на руските и американски действия в Сирия. Путин и Обама изрично са подчертали важността за възстановяване на сирийския диалог с посредничеството на ООН с цел постигане на политическо решение на конфликта, допълват от Кремъл. Путин информирал Обама и за резултатите от разговорите си с президентите на Армения и Азербайджан по повод напрежението в Нагорни Карабах.

Путин изчезна за 5 дни

Руският президент Владимир Путин не се е появявал публично от близо седмица, а редица негови ангажименти през последните дни са били отменени, съобщиха днес руски и британски медии. Официална причина за това не бе дадена и медиите се питаха къде ли е Путин.
За последно руският президент е видян на събрание във Финландия, миналия петък. От офиса на Путин са отменили редица негови визити, планирани за тази седмица.

Въпреки различните слухове, вероятната причина за изчезването на Путин е обострянето на обстановката с Абхазия и сложните отношения с Турция, пише сайтът на gazeta.ru , цитирайки източник от Кремъл. Според прессекретаря на Путин Дмитрий Песков руският президент е зает с международни въпроси.

Днес следобед обаче руското издание "Звезда" сложи край на спекулациите, като публикува информация, че президентът е на работното си място и е обсъждал с кмета на столицата Сергей Собянин и министъра на културата Владимир Мединский откриването на музей на киното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай