Вторник,

Путин заговори за ядрена война, има ли повод за тревога

От: Агенция Стандарт -
6145
Путин заговори за ядрена война, има ли повод за тревога
A
A
A

Руският президент Владимир Путин заяви, че в една ядрена война не може да има победители и че такава война не бива да се започва.

Путин направи този коментар в писмо до участниците в конференция, посветена на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), повече от пет месеца след началото на войната му в Украйна, съобщи Ройтерс, предава БГНЕС.

"Ние изхождаме от факта, че в една ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разпалвана, и се обявяваме за равна и неделима сигурност за всички членове на световната общност", заяви той.

Международната загриженост относно риска от ядрена конфронтация се засили, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. В речта си по това време Путин посочи остро ядрения арсенал на Русия и предупреди външните сили срещу всякакви опити за намеса.

"Който се опита да ни попречи... трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен. И ще ви доведе до такива последствия, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята си", каза той.

Дни по-късно той нареди ядрените сили на Русия да бъдат приведени в състояние на повишена готовност. Войната в Украйна повиши геополитическото напрежение до нива, невиждани от Кубинската ракетна криза през 1962 г.

Политици както в Русия, така и в Съединените щати публично говорят за риска от Трета световна война. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви през април, че предвид неуспехите, които Русия е претърпяла в Украйна, "никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност".

Русия, чиято военна доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на екзистенциална заплаха за руската държава, обвини Запада, че води "марионетна война" срещу нея, като въоръжава Украйна и налага санкции на Москва.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички