Путин съвсем се разсърди на Запада. Вече ще си играе с Китай

Путин отбелязва, че отношенията между Русия и Китай са достигнали безпрецедентно равнище

Путин съвсем се разсърди на Запада. Вече ще си играе с Китай | StandartNews.com

Руската страна възнамерява активно да разширява връзките с Китай в Далечния изток и Сибир, а също да привлича китайски инвестиции и технологии за развитието на тези райони, заяви в статия за агенция Синхуа Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Президентът обясни, че една от стратегическите задачи на Русия е ускоряването на социално-икономическия подем в Сибир и Далечния изток.

"Тези територии са най-близките съседи на Китай и ние възнамеряваме активно да развиваме междурегионалните връзки, да привличаме китайски инвестиции и технологии, да разширяваме глобалните транспортни и търговски пътища", посочва руският президент в статията, публикувана на сайта на Кремъл, ден преди срещата с китайския му колега Си Цзинпин.

Путин отбелязва, че отношенията между Русия и Китай са достигнали безпрецедентно равнище и са се превърнали в модел за ефективност, отговорност и устременост към бъдещето. Той изтъква също, че двете страни играят стабилизираща роля в сложната международна обстановка.

Путин се обявява против политизирането на спорта и дава висока оценка на подготовката на Пекин за откриващите се утре зимни олимпийски игри. Той изразява увереност, че те са организирани и ще протекат на най-високо световно равнище.

Външните министри на Русия и Китай, Сергей Лавров и Ван И, ще обсъдят днес подготовката на срещата между Путин и китайския му домакин в деня на откриването на олимпиадата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай