Путин: Спазвам закона, ще се ваксинирам

Президентът е уверен в необходимостта от всеобхватна ваксинация

Путин: Спазвам закона, ще се ваксинирам | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин съобщи днес на редовната си годишна пресконференция, че все още не е получил ваксина срещу COVID-19 поради законодателството и препоръките на медицинските специалисти в страната.

Той подчерта, че не попада в категорията на хората, които първо трябва да се ваксинират, и добави, че щом медицинските служители кажат, че той може да получи ваксина срещу COVID, той "ще бъде ваксиниран".

"Аз съм гражданин, който спазва закона", заяви Путин и подчерта, че няма причина хората да се тревожат за безопасността на ваксината, тъй като до момента тя не е показала сериозни странични ефекти по време на изпитанията.

Президентът е уверен в необходимостта от всеобхватна ваксинация. В същото време държавният глава посочи, че в Русия все още няма достатъчно оборудване за производство на необходимото количество ваксина.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Путин говори с цяла Русия и 774 журналисти

Путин благодари както на руските граждани, така и на медицинските специалисти в страната, че "се обединяват в усилията" да ограничат разпространението на вируса и да намалят негативното му въздействие.

Сътрудничеството между AstraZeneca и Националния център по епидемиология и микробиология "Гамалея" по отношение на ваксината COVID-19 е нещо "добро както за Русия, така и за света".

Путин похвали първата руска корнавирус ваксина "Спутник V", добавяйки, че в зависимост от това, когото питате, ефикасността на ваксината "се оценява в рамките на 95-97%".

Той приветства усилията на британската фармацевтична компания, наричайки я "световноизвестна марка", и заключи, че сътрудничеството е единственият начин, по който светът може да се справи с пандемията.

Икономиката на Русия

Путин заяви още, че докато пандемията COVID-19 "повдигна цунами от проблеми" по целия свят, Русия е успяла да се справи с нея по-добре от някои други страни.

Той подчерта, че 70% от бюджета на страната не разчита на петролната и газовата индустрия. Дългът на Русия е спаднал с 10 млрд. долара от 70 млрд. долара и страната има положително търговско салдо. Валутните и златните резерви нарастват, добави президентът.

Путин посочи, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 3,6%, по-малко от този на САЩ и повечето държави-членки на Европейския съюз, някои от които "отчитат спад от 9%".

Путин заяви, че реалните заплати в Русия до края на годината могат да нараснат с 1,5%. Според него безработицата се е увеличила до 6,3%.

Производството в руския селскостопански сектор се е увеличило с 1,8%, до края на годината може да има увеличение до 2%.

Общуването с гражданите

Путин обясни, че за него няма нищо по-ценно от директната комуникация с руските граждани, което му позволява да чуе техните възгледи по важни за страната въпроси.

"Въпреки факта, че, разбира се, разполагам с огромен поток от информация за случващото се в страната и тя идва до мен по различни канали, няма нищо по-ценно от пряката комуникация с нашите хора, с гражданите на Руската федерация. Няма нищо по-ценно от това да чуем тяхното мнение за това как живеем и повтарям още веднъж, какво трябва да направим, за да живеем по-добре."

Най-кратката му пресконференция - 1 час и 35 минути, бе първата среща на Путин с журналисти през 2001 г., най-дългата - 4 часа и 40 минути - бе пресконференцията през 2008 г. От 2004 г. насам всяка пресконференция продължава поне три часа. През 2019 г. Путин говори с репортери в продължение на 4 часа 18 минути, отговаряйки на въпроси от 57 представители на медиите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че пресконференцията може да продължи около 3-4 часа. Той отбеляза, че форматът на видеоконференцията е по-сложен от разговора на живо, така че е трудно да се предскаже продължителността на събитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай