Путин сервира изненада. Ето каква

Изборите ще се проведат през март

Путин сервира изненада. Ето каква | StandartNews.com

Владимир Путин ще се кандидатира за президент не от името на партия, а като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от обществени фигури от различни сфери, съобщиха агенциите.

 

Инициативен комитет, в който влизат над 700 политици и представители на спортните и културните среди, единодушно подкрепи номинацията на Путин като независим кандидат, пише Ройтерс, като се позовава на руските агенции. Путин, който е на власт в Русия като президент или министър-председател повече от две десетилетия, обяви миналата седмица, че ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат на предстоящите президентски избори, които ще се произведат през март догодина.

Той няма да участва в изборите като кандидат на управляващата партия "Единна Русия", въпреки че ще има пълната ѝ подкрепа, а като независим кандидат, заяви Андрей Турчак, високопоставен представител на партията, цитиран от РИА Новости.

Сергей Миронов, председател на партията "Справедлива Русия", също бе цитиран да казва, че Путин ще се кандидатира като независим кандидат и че ще бъдат събрани подписи в негова подкрепа, добавя БТА.

За 71-годишния Путин изборите са формалност: с подкрепата на държавата, държавните медии и без почти никакво обществено несъгласие той със сигурност би трябвало да спечели, отбелязва Ройтерс.

Поддръжниците на Путин твърдят, че той е възстановил реда, националната гордост и част от влиянието, което Русия загуби по време на хаоса след разпадането на Съветския съюз, и че войната му в Украйна - която Путин нарича "специална военна операция" - е напълно оправдана.

В резултат на дългогодишните репресии срещу опонентите и критиците, подсилени с нови закони за "фалшивите новини" и "дискредитирането на армията", критиците и противниците на войната получиха дълги присъди в затвор или избягаха в чужбина на фона на постоянно свиващото се пространство за инакомислие в страната, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай