Путин се развихри. Летят генералски пагони

Z-блогъри съобщават за масови уволнения

Путин се развихри. Летят генералски пагони | StandartNews.com

Владимир Путин се развихри. Появи се на фронта и взе да къса генералски пагони. Направи големи рокади.

За масови уволнения на генерали след визитата на Путин на фронта, съобщават т.нар. Z-блогъри, предаде БЛИЦ. Четирима блогъри и военни кореспонденти пишат за вълна от оставки във висшето ръководство на руската армия.

Военният кореспондент Юрий Котенко пише в Телеграм канала си, че с указ от 20 април Путин е уволнил генерал Александър Дворников, генерал-полковниците Александър Журавльов и Рустам Мурадов.

Днес от местна медия стана ясно, че след визитата на Путин в окупираните територии в руското МО са започнали уволнения.

"Озлобени и информирани за реалната обстановка, офицерите на терен очевидно са използвали възможността да докладват на президента за реалните проблеми, докато началството се опитва да замазва обстановката във всекидневните си доклади, което е престъпление по отношение на руския войник".

Военният кореспондент Александр Сладков потвърждава някои уволнения на генерали. Той твърди, че е отстранен и зам.-министърът на отбраната, отговарящ за тила, генерал-полковник Михаил Мизинцев. Наричаха го "касапина от Мариупол" заради превземането на украинския град, след което стана зам.-министър

Сладков, който нарича генерала свой другар, отбелязва, че това не е единствената гръмка оставка, а вътре в силовия блок тече ненавременно изостряне на борбите.

„И аз много го уважавам. Как, какво, за какво (са го уволнили) - трудно е да се предположи. След време ще разберем всичко. Знаете как става при нас, служи си човек, всички скърцат със зъби срещу него (не се справя, тъп е, краде), но той все служи, и служи, и ордени даже получава. А друг – цапардоса някого в лицето в ресторант и – сваляме говсе служи и служи, получава заповеди. А второто ще напълни нечие лице в ресторант - и долу. Съдба", написа Сладков.

Генерал Мизинцев стана заместник на Сергей Шойгу по тила през септември м. г., когато смени генерал Дмитрий Булгаков. Дотогава Мизинцев оглавяваше Националния център за управление на отбраната (НЦУО). Чуждата преса го наричаше „касапина от Мариупол“, а местни медии твърдяха, че е ръководил атаката срещу града, макар че според самия Сладков Мизинцев не е имал нещо общо с тази операция.

На поста тиловак в екипа на Шойгу генералът е бил назначен без никакъв опит в материалното обезпечаване на армията. Западните източници смятат, че той е отговорен за бомбардировките срещу родилния дом в Мариупол и срещу театъра, в който се бяха скрили деца.

„Този генерал трябваше да има съвсем друго бъдеще, той е интелектуалец, организатор, не тиловак“, написа военният кореспондент. За интелекта на Мизинцев може да се правят изводи от изтекъл запис, прихванат от украинското разузнаване, в който генералът-интелектуалец ругае и обижда подчинените си военнослужещи, затова, че не са уволнили някакъв войник, неизвестно с какво провинение.

Мизинцев дава указание как трябва да се постъпва с такива войници – да се счупи бутилка бира и да им се вкара отзад, а после това да бъде стоварено на някой бездомник.

„Като излиза през нощта, неизвестни го нападат. Бият го с бирена бутилка по физиономията през цялото време и му наливат в устата още литър. После е в реанимацията, значи трябва да бъде намерен в реанимацията и да му наврат една разбита бирена бутилка. И всичко да бъде стоварено на бездомници, бездомниците при опит да си поделят бутилка бира“, дава методически указания генералът пред своите подчинени.

Z-каналът "Рибар" твърди, че заедно с Мизинцев е отстранен и генерал-майор Олег Горшенин, ръководител на Националния център по управление на отбраната.

"Министерството на отбраната даваше на ръководството на страната дезинформация за състоянието на армията. Системата за предоставяне на изкривена картина е разбита отдолу-нагоре", казва за местна медия източник, близък до МО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай