Путин се обиди от американските номера, Байдън го успокоява

САЩ не се интересуват от Украйна. Искат да възпрепятстват развитието на Русия

Путин се обиди от американските номера, Байдън го успокоява | StandartNews.com

Президентът Владимир Путин обвини Съединените щати, че се опитват да въвлекат Русия във война. Путин направи снощи първите си коментари от седмици насам за кризата по границата с Украйна. Държавният глава на Русия заяви, че Вашингтон се опитва да предизвика въоръжен конфликт, за да го използва като повод да наложи санкции.

Путин отново повтори позицията на Москва, че разположените в Румъния и Полша ракетни комплекси на НАТО са нападателни оръжия, които представляват заплаха за Русия. Руският президент допълни, че иска дипломатическите усилия за решаване на кризата да продължат. Но подчерта, че на Запад явно не са обмислили достатъчно опасностите от сегашната си политика в Украйна и региона.

"Съединените щати не се интересуват от безопасността на Украйна. Истинската им цел е възпрепятстване развитието на Русия. Така стоят нещата. А Украйна е само инструмент за постигането на тази цел. Това може да се направи по различни начини - въвличат ни в някакъв въоръжен конфликт и заедно със съюзниците си в Европа въвеждат тези тежки санкции, за които Съединените щати говориха и днес", посочи Владимир Путин. 

Междувременно говорителката на Белия дом Джен Саки заяви на брифинг, че президентът на САЩ Джо Байдън е готов за по-нататъшни контакти с Путин, за да обсъдят въпросите на сигурността в евроатлантическия регион. „Вратата към дипломацията остава отворена. Не знаем какви решения ще вземе президентът Путин“, каза Саки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай