Путин с нова наредба. Не е доволен от съдържанието в мрежата

Кремъл ще я разгледа до 1 юни

Путин с нова наредба. Не е доволен от съдържанието в мрежата | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството да разгледа проект за създаване на нова система за блокиране на достъпа до "вредно" интернет съдържание, въпреки че подробностите не се публикуват, предаде Ройтерс.

Новата система се съдържа в списък от президентски наредби на сайта на Кремъл, където тя е описана като "саморегулиращ се регистър на вредно съдържание", който ще се използва за защита на малолетните и непълнолетните. Кремъл ще я разгледа до 1 юни.

Руски медии съобщиха днес за разпоредбата, датирана от четвъртък.

Путин е намеквал за планове за по-мащабни мерки срещу определено съдържание в интернет. Руският президент обвинява световната мрежа, че предоставя на младежите вредно съдържание и подтиква към участие в улични протести на политически опоненти, които властите определят като екстремисти, отбелязва Ройтерс. Миналата година Русия засили натиска си върху чуждестранните технологични компании, като им наложи наказания, включително глоба от близо 100 милиона долара на Гугъл за отказ да изтрие забранено съдържание.

През декември миналата година Путин показа подкрепата си за предложение на членове на неговия съвет по човешки права, което предвижда да се създаде нов доброволен механизъм за забрана на вредно съдържание. Руските онлайн платформи ще трябва да го приемат, за да получават преференциално отношение спрямо чуждестранните платформи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай