Путин разкри за какво са си говорили с Тръмп

В разговора е обсъден въпросът за обвиненията срещу Русия за намеса в изборите в САЩ

Путин разкри за какво са си говорили с Тръмп | StandartNews.com

Владимир Путин разказа пред руски медии за съдържанието на разговора му с Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в Осака, предаде ТАСС.

Путин каза, че президентът на Съединените щати е превърнал в приоритет на преговорите темата за украинските моряци, задържани от Русия. "Тази тема беше повдигната. Не си спомням вече, на обяд или по време на нашата среща, но във всеки случай американският президент направи тази тема един от приоритетите по време на нашата комуникация на Г-20", каза той пред репортери, цитиран от агенцията.

Путин подчерта, че по тази тема "все още няма решение, процесът е в ход, трябва да изчакаме резултатите и след това да вземем решение". "Но най-важното е, че (това решение - бел.ред.) не трябва да бъде в рамките на предизборната кампания в Украйна, за да не се свързва този процес с вътрешнополитическия дневен ред на Украйна", добави президентът.

Обвиненията за намеса в изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че в разговора с Тръмп е обсъден въпросът за обвиненията срещу Русия за намеса в американските избори. "Да, говорихме за това. Говорихме за Венецуела и говорихме за изборите", каза той пред репортери, отговаряйки на въпроса дали темата е повдигната между него и Тръмп.

Преди да започне двустранна среща с руския лидер в петък, Тръмп, след като бе попитан от журналист дали ще поиска от Путин да не се намесва в президентските избори в САЩ през 2020 г., се обърна към руския президент и каза: “Да, разбира се, ще поискам. Не се намесвайте в изборите.“ Путин се засмя докато слушаше превода. Американският държавен глава също се усмихна и поклати глава.

Контрааргументът на Путин бе, че ежедневно се извършва вмешателство в делата на Руската федерация. "Виждаме какво се случва. Но не шумим, не правим истерии, въпреки че намесата (в делата на Русия отвън – бел.ред.) се извършва ежедневно", каза Путин. "За съжаление това се превръща в практика в международните отношения", добави руският лидер.

Перспективи за договора START-3

Друга тема на преговорите беше въпросът за перспективите за удължаване на договора СТАРТ-3. Според ръководителя на руската държава шефовете на външнополитическите ведомства на Руската федерация и САЩ са били инструктирани да започнат консултации по СТАРТ-3.

"Що се отнася до START-3, ние инструктирахме министерствата на външните работи да започнат консултации по този въпрос. Дали тези консултации ще доведат до удължаване на договора START-3, все още не знам, твърде рано е да се каже, но също така обсъдихме и това", каза Путин.

Като цяло той оцени разговора с Тръмп като добър, много делови и прагматичен. "Практически преминахме през целия списък от въпроси от взаимен интерес. Това важи и за нашите икономически отношения, те са в незадоволително състояние", добави Путин.

Той припомни интереса на американския бизнес към руския пазар, отбелязвайки, че американската делегация на Международния икономически форум в Санкт Петербург е била една от най-представителните.

"Тук имаме какво да помислим. Потвърдихме готовността си да създадем подходяща структура от представители на бизнес общностите на двете страни, които да проучат в бъдещите перспективи за развитие на търговските и икономическите отношения", каза Путин.

В допълнение, според руския лидер, той е обсъждал с Тръмп ситуацията в различни региони на света. „Като цяло това бяха полезни консултации“, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай