Путин постави условия за зърното

Две условия от страна на Русия

Путин постави условия за зърното | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руският президент Владимир Путин е поставил две условия за изпълнение преди евентуално подновяване на договора за зърнената сделка, съобщават турските медии.

„Условията, които руският президент постави специално, са осигуряване на трансфера на средствата от продажбите по договорите, от една страна, а от друга - застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното”, заяви Ердоган в самолета пред придружаващи го турски журналисти на връщане от проведената вчера среща с Путин в Сочи.

По думите на Ердоган, цитиран от информационния сайт Хаберлер, първото условие се отнася до това руската земеделска банка (Росселхозбанк) да бъде свързана към системата за разплащания SWIFT. В момента руските банки поради санкциите са поставени извън системата.

„Второто условие е корабите да бъдат застраховани, за да транспортират стоки до Европа или други пристанища. Поради санкциите базираната във Великобритания застрахователна компания не застрахова корабите, тъй като руските банки са изключени от системата SWIFT. Тези две неща, а именно руската страна да получава парите от продажбите и да се осигури застраховането на корабите трябва да се осъзнаят. Без тяхното изпълнение няма да е възможно да се продължи договорът по зърнената сделка“, посочи Ердоган.

„Господин Путин каза, че докато Европа не изпълни дадените обещания, няма да направи нито крачка по този въпрос. Засега обмисля варианта да изпрати 1 млн. тона зърно на 6 държави. Предложи такава една сделка да  обсъдим съвместно с  Катар”, съобщи Ердоган.

Той посочи, че с Владимир Путин са обсъдили и евентуално откриване на офис на Русия в Севернокипърската турска република, която не е призната от международната общност.

Турският президент акцентира и на темите на енергийното сътрудничество с Русия, сред които важно място заема преносът на руски природен газ за Европа.

„Ще реализираме различни проекти за доставка на енергийни продукти в Европа и света през нашата страна. С газовия хъб, който ще бъде създаден в Турция, ще бъде постигнат напредък както в преноса на енергия, така и в ценообразуването. Такъв един център планираме да бъде не само за природен газ, но и за електроенергия и минно дело”,заяви турският президент, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай