Путин посрещна Лукашенко, не обсъдиха ключова тема

Москва е най-близкият политически и финансов съюзник на Минск

Путин посрещна Лукашенко, не обсъдиха ключова тема | StandartNews.com

Александър Лукашенко пристигна днес в Москва. Владимир Путин посрещна беларуския си колега, но във встъпителните си публични изявления и двамата не засегнаха темата за войната в Украйна, съобщи БТА.

Преди седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че двамата лидери ще обсъдят призива на Лукашенко за незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Миналия месец Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат! Кого обвини Путин за войната

"Трябва да кажа, че сме направили много в резултат от нашата съвместна работа във всички сфери", обърна се Путин към Лукашенко в коментари, излъчени по руската държавна телевизия. "Ще обсъдим всичко това утре – това се отнася за нашето сътрудничество на международната арена и съвместното решаване на въпроси по гарантиране на сигурността на нашите страни", добави той.

"Ще издържим всичко и ще устоим на Запада", подчерта Лукашенко, цитиран от ДПА.

Путин отбеляза резултатите от съвместната работа на Русия и Беларус в икономическата сфера, предаде ТАСС. Двамата лидери обсъдиха и как санкциите влияят на икономиките на страните им.

Лукашенко заяви, че е проследил отблизо неотдавнашното посещение на Путин в руския град Тула, където наред с други въпроси са били обсъдени и въпроси, свързани със заместването на вноса. "Внимателно проследих Вашето пътуване в Тула. Много правилно, добро пътуване. Отново повтарям, че работническата класа вече ни насочва към заместване на вноса", каза беларуския президент.

Москва е най-близкият политически и финансов съюзник на Минск. Лукашенко позволи на Путин да използва територията на Беларус като стартова площадка за инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 година, посочва Ройтерс.

Русия и Беларус официално са част от съюзна държава – съюз и обединение с общи граници между двете бивши съветски републики. Довоенното население на Русия беше около 140 милиона души, докато Беларус има само 9 милиона жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай