Путин отправи куп предупреждения към САЩ

Тазгодишното издание на програмата „Пряка линия“ продължи 4 часа и 16 минути

Путин отправи куп предупреждения към САЩ | StandartNews.com

Евентуален военен конфликт между САЩ и Иран ще се превърне в катастрофа за целия близкоизточен регион. Това заяви руският президент Владимир Путин в ефира на програмата „Пряка линия“, която беше излъчена директно от федералните телевизии и радиостанции в Русия.

Владимир Путин изрази готовност за диалог с американския си колега Доналд Тръмп, включително по време на предстоящата в Осака среща на Г-20. Същевременно той прогнозира трудности в двустранните отношения заради вътрешнополитическата ситуация в Съединените щати.

„Дори и президентът да поиска да предприеме някакви стъпки, да поговори за нещо, съществуват много ограничения, свързани с дейността на други властови институции. Още повече, действащият държавен глава ще се съобразява с изискванията на избирателната кампания, в която вече се включи“, каза той.

Президентът Путин подчерта, че целта на американските санкции, включително срещу китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“, е сдържането на икономическото развитие на държави като Китай и Русия.

„Смисълът е в сдържането на развитието на Китай, който стана глобален конкурент на другата глобална държава – Съединените щати. Същото се случва и ще продължава да се случва и по отношение на Русия“, заяви Путин.

Той добави, че ако Русия иска да намери достойно място под слънцето, тя трябва да става все по-силна, включително и най-вече икономически.

Той коментира и темата за Украйна и наложените заради нея санкции над Русия.

„Обвиняват ни в окупация на Донбас – това е пълна измишльотина. Но Китай няма нищо общо с Украйна. Американските мита върху китайски стоки на практика също са санкции. А те продължават да се увеличават“, отбеляза държавният глава.

За решаване на конфликта в Донбас е необходима политическа воля от страна на новото украинско ръководство начело с президента Володимир Зеленски, заяви Путин. Руският лидер отбеляза, че засега положението в Източна Украйна не се променя към по-добро. По думите му Минските договорености са в основата на мирното уреждане на конфликта в Донбас, но те и досега остават неизпълнени.

На социално-икономическите проблеми в Русия бяха посветени повечето въпроси на гражданите към президента. Хората се интересуваха най-вече от ниските доходи, недостатъчните семейни помощи, проблемите в здравеопазването и екологията.

Един от въпросите към Путин бе дали чувства отговорност за това безобразие – корупцията.

„Ако не чувствах, нямаше да знаете нищо (за случаите на корупция – б.р.)“, отговори президентът. Той разкри, че често го молят да „прикрие“ корупция. „Но моят отговор е „не“, подчерта той. „В САЩ дават за корупция по 150 години затвор. Голямо наказание. И у нас ще бъде така“, каза Путин и допълни, че броят на корупционните престъпления намалява.

Тазгодишното издание на програмата „Пряка линия“ продължи 4 часа и 16 минути. Владимир Путин успя да отговори на 75 от общо над 1,8 милиона постъпили въпроса. Миналата година Путин отговори на 79 въпроса, като „Пряка линия" продължи 4 часа и 20 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай