Защо Путин остана без Великден

Военни курсанти от родния Питер измамиха президента с корейски робот, спорната победа на дъщерята на Алсу срива рейтинга му у дома, докато печели овации навън  

Защо Путин остана без Великден | StandartNews.com

* Военни курсанти от родния Питер измамиха президента с корейски робот  

* Спорната победа на дъщерята на Алсу срива рейтинга му у дома, докато печели овации навън  

За един от най-вярващите хора на планетата - Владимир Путин, страстната седмица още не е приключила. И макар миналата събота, в полунощ, президентът на Русия да посрещна Възкресение в препълнения храм „Христос Спасител” рамо до рамо с патриарх Кирил, времето за неприятни изненади, предателства и измами изобщо не е изтекло. А Голготата тепърва ще се изкачва. Макар да триумфира след срещата със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, победата на Путин във външната политика горчи заради пораженията, които понася на родна земя. И то от най-милото му - руските деца. Талантите, които са голямата му гордост и първият му приоритет. Но само за седмица се превърнаха в голямото разочарование.       

Всичко започна с едни роботи, които възпитаниците на военното училище в Санкт Петербург измайсторили. Заради таланта на суворовците, Путин променил програмата си и отишъл в родния си град. Там един от курсантите накарал робот да залегне, след това да застане мирно, да направи челна стойка и да пълзи като разузнавач пред смаяния поглед на Путин. 

"Благодаря ви, момчета, вие наистина сте истински юнаци!", възкликнал пред тях президентът, а похвалата му прозвуча като първа новина в обилни тв репортажи. Докато обаче руският президент, изпълнен с умиление, преговарял ден по-късно със севернокорейския лидер във Владивосток, една новина го заляла като студен душ. Оказало се, че президентът се възхищава не на таланта на руските младежи, а на южнокорейските. Роботите били  разработени и произведени от технолозите в Robotis Biolid. И всеки можел да си купи от интернет по един от тях само за 1000 долара. Как се е почувствал Путин, лесно може да се отгатне. Но злите езици твърдят, че унижението му е било двойно, защото информацията дошла не от свои, а от екипа на Ким. 

Нещастието обаче никога не идва само. А новината за фалшивите роботи се изпари бързо заедно с ректора на учебното заведение, защото дни по-късно обществените страсти в Русия опасно се нажежиха от друг фейк - този път, свързан е едно от най-рейтинговите предавания на Първи канал. Шестото издание на "Детския глас на Русия" е сред най-щедро финансираните продукции в държавната телевизия.

Смята се за най-престижния конкурс за талантливи деца, а в журито всяка година влизат любимци от руската естрада като Баста, Билан, Пелагея, Меладзе.
Едва ли някой е допускал, че предаването за бъдещите звезди на Русия ще бъде торпилирано от семейството на една от най-хитовите през последните 20 години певици – Алсу. Но е факт. Победата на по-малката й дъщеря – Михаела, отприщи народно недоволство заради съмнителен вот, накара телевизията да започне повторна проверка на гласуването, предизвика намеса на Интерпол заради задгранични СМС фирми и е на път да заличи дългогодишните усилия на Путин да наложи електронно гласуване. 
Днес никой в Русия вече не вярва, че победата на Михаела е истинска. А още по-лошото е, че всички вече са убедени, че няма равен шанс в голямото състезание. 

Резултат с изображение за Алсу

Побеждават парите, а не таланта.

Дори Путин да закрие предаването, това няма да изтрие съмненията. Защото през цялото време любимецът на публиката беше друг – едно 10-годишно момче от Казахстан, което с основание наричат наследник на великия Бочели. Ержан Максим покори сърцата на стотици милиони руснаци на финала с изпълнението си - All Вy Мyself, и докара до ярост цялата зала след като стана ясно, че остава втори с внушителна разлика зад Михаела. Дъщерята на Алсу получи наградата, обляна в сълзи от щастие, но малко след това напусна сцената, освиркана от публиката.  
Едва ли скоро ще се разбере точно каква е истинската цена на трофея. Но отсега е ясно -  той ще струва кариерата на малката Михаела. И ще сложи край на приказния живот на майка й. Принцесата на Русия, както я наричаха доскоро, има наистина завидна съдба.

Това е любимата дъщеря на вездесъщия Ралиф Сафин, който по времето на Борис Елцин бе сред най-първите хора в Москва. Той е сред основателите, а после и първи вицепрезидент на Лукойл. Сафин дава кураж на дъщеря си да застане през микрофона още на 15 г. Първият й албум "Зимен сън", излиза само година по-късно и за 6 месеца чупи всички рекорди с продадени повече от 700 000 копия. Следващата година тя получава още по-голям подарък - не само отива на Евровизия, но печели второ място. Нещо, което не е постигала дори Алла Пугачова. Примата никога не е долюбвала бързоизгряващата звезда. Може би затова нейният съпруг – Максим Галкин, днес е сред най-яростните противници на Михаела. А допълнителен аргумент за агресията му е факта, че също води седмично детско предаване в конкурентна телевизия.   
След славата от Евровизия и турнето в стотици държави, Алсу продължава шеметната си кариера. 
Красавицата вече 20 г. не е слизала от сцената, но отдавна смени приоритетите в живота. Случи се през 2006-та година, когато срещна Ян Абрамов. Наследникът на един от най-известните банкери от "Местен кредит", е роден в Баку, но завърша в Америка и оглавява собствената си компания "Нови оръжейни технологии", известна с патента на пистолетите "Оса". Любовният роман между наследниците на милионерите започна след като Ян кани Алсу в московски ресторант, сяда зад белия роял и изпява една от любимите й песни.

Резултат с изображение за Алсу

Малко по-късно целият елит се събира на царската им сватба за 3,5 млн. долара. Едните родители подаряват на младото семейство "Бентли", а другите - по 20% от банковите акции в "Местен кредит". Венчава ги кметът на Москва Юрий Лужков, а сватбеното им пътешествие е на остров Фиджи. Две години по-късно в Америка се ражда първата им дъщеря Сафина, през 2008 – Михаела. През 2016 г. те се сдобиват и със син, кръстен на свекъра и роден в най-скъпата частна клиника в Тел Авив.  
Звездното семейство никога не е било съпътствано от скандали, въпреки че облаците около фамилията на Алсу отдавна са се сгъстили. Още през 2016 г. банка "Зенит" подава в арбитражния съд на Москва иск за обявяване на банкрут на фирмата на бившия вече сенатор от Република Алтай Ралиф Сафин. Става дума за семейната компания  "Марр капитал", която се занимава с търговия на нефтопродукти и недвижимо имущество. Искът е изненада, защото само 5 години по-рано, през 2011 г., Сафин попада в класацията на Форбс за 200-те най-богати руснаци, заемайки 192-ро място с лично богатство от $500 млн. 
Каквито и дори фиктивни проблеми с парите да е имала фамилията на Алсу, днес кахърите им са много по-големи. Защото става дума не само за репутацията им. Но и за нещо повече. Случаят "Михаела" поставя руския президент в деликатна ситуация. Морална, а не материална. Разбива на пух и прах неговото кредо от последната му кампания: Всичко правим за младите, защото: 

Днес – деца, утре – лидери

И го вкарва в обяснителен режим защо така ожесточено критикува брюкселския елит, при положение, че московският се оказва не по-малко покварен. 
Путин е пред опасна дилема - дали да хвърли вината пак върху хибридната война с украински привкус или да разчисти преялите с власт и пари тв продуценти и музикални милионери. Които някои критици вече ги нарекоха "новите търговци в храма", а други ги сравниха със съвременния Распутин. От решението му зависи дали ще получи "милиони червени рози" като овации от родната публика или цветята са за само тези, които изпълняват шлагера. И които напоследък все повече превземат кремълските зали от концертите на детските таланти.                   
     


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай