Путин обяви мобилизация, каза какво не му дава покой

Русия със спешни мерки срещу Омикрон

Путин обяви мобилизация, каза какво не му дава покой | StandartNews.com

Президентът Владимир Путин обяви всеруска мобилизация в навечерието на новата вълна от коронавирус, причинена от щама „Омикрон“.

Той започна първото си заседание с правителството на Руската федерация през 2022 г. с темата за борбата с коронавируса. „Тя не ни дава покой. Не само на нас, но и на целия свят“, отбеляза президентът.

Путин припомни, че в първите дни след откриването на новия щам в Южна Африка Русия изпрати свои специалисти в тази страна. Това прави възможно изследването на разновидността на вируса на място, пише Поглед инфо.

„Надявам се, че тук ще имаме определени предимства по отношение на навременното приемане на необходимите решения. Но е ясно, че сме в много трудна ситуация - в ситуация в навечерието на евентуални нови огнища“, каза Путин.

В потвърждение на думите на президента вицепремиерът на Руската федерация Татяна Голикова каза, че около 70% от 164 000 легла в ковид-отделенията на руските болници са заети. Резервът е запазен, тъй като „не може да бъде избегнат нов подем на епидемията“. В същото време нивото на стадния имунитет нараства бавно - 63,2% (в края на 2021 г. - 61%). „В четири региона той надхвърля нивото от 80% или повече: това са Севастопол, Санкт Петербург, Карелия и Чукотски автономен окръг. Сложно е положението в Дагестан, Карачаево-Черкезия, Кабардино-Балкарския, Северна Осетия, в Камчатска и Ставрополскикрай. В 12 региона показателят за стадния имунитет е намалял, тъй като тези, които са били ваксинирани или са били болни преди повече от шест месеца, не са не са преминали реваксинация “, заяви вицепремиерът.

Към 12 януари в Русия са регистрирани 698 случая на зараза с „Омикрон“, заяви Голикова. Повечето от пациентите са жители на Москва. Вицепремиерът отбелязва, че „очевидно столичният регион ще понесе първи удара от разпространението на новия щам“. Според Голикова до дни правителството ще доработи набор от мерки за противодействие на „Омикрон“.

При тези условия болничната мрежа и индустрията - фармацевтичните предприятия, производителите на медицински кислород и лични предпазни средства, трябва да бъдат готови за нова вълна, каза президентът Путин. Освен това той инструктира регионите да увеличат обема на тестовете за коронавирус и процента на ваксинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай