Вторник,

Путин обвини Ленин за срива на руската държавност

От: Редактори -
A
A
A

Президентът Владимир Путин смята, че създателят на съветската система Владимир Илич Улянов - Ленин  "е заложил мина" на хилядолетната руска държавност. Президентът засегна тази тема във вторник на заседание на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека.

Коментирайки идеята, изразена по време на срещата от члена на Съвета по правата на човека, директорът Александър Сокуров, „да измислим Русия наново“, Путин реагира: „Александър Николаевич, всички ви обичаме, и аз също вашата работа е страхотна, но възможно ли е да се измисли която и да е страна?“ . "Можеш, можеш! Русия - можеш!", увери директорът в отговор.

"В нашата не толкова дълга история има такъв човек - господин Улянов, той е Старецът, той е Ленин, има и други някакви прякори ", продължи Путин. "Ето го - той измисли... И сега не можем да разберем какво да правим с полигона в Бутово (едно от местата за масови екзекуции, припомня ТАСС) и какво да изградим там, така че хората да не забравят кой лежи в земята. Ето на, наизмислил си е", отбеляза Путин. Според него Ленин е измислил и структура на държавата, която е заложила „мина на руската държавност, създавана хиляда години“.

Президентът на Руската федерация подчерта, че сега не е мястото или времето да изложи по-подробно гледна точка по този въпрос, но може би той ще го направи в бъдеще.

Говорейки за необходимостта да разчитаме на „това, което имаме и имахме“ и на руския народ, Путин отбеляза, че става дума за сложни понятия. "Казахте - руснаци... А кои са руснаците? Практически до 9-ти век не е имало никакви руснаци, той (руският народ – бел.ред.) се е създавал постепенно от много етнически групи", каза президентът и подчерта, че не става дума само за славянското, но и за фино-угри и други племена.

Държавният глава припомни и хазарския хаганат на брега на Азовско и Черно море, чиито жители изповядват юдаизма, въпреки че, според някои оценки, както отбелязва и Путин, не са евреи. „Това е етнос (​хазарите), който е наш, който руският народ е усвоил в себе си“, подчерта той.

"Това е естествено развитие, на което е невъзможно и излишно да пречи. Но трябва да разчитате на всичко, което имаме от пластовете на нашата история - дълбока, много интересна и информативна - разбира се, да изберем най-добрия път на развитие в близка перспектива, средносрочна и историческа", заключи Путин. "И ние, разбира се, можем да направим това, разчитайки на нашите хора, които искрено, но отговорно се отнасят към нашата родина", добави той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички