Путин каза съдбата на зърнената сделка

Ето какво следва

Путин каза съдбата на зърнената сделка | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин заяви пред африкански лидери, че Москва приветства уравновесения им подход към уреждането на конфликта в Украйна, и добави, че Русия е отворена за обсъждания, предаде ТАСС.

„Отворени сме за конструктивен диалог с всички, които искат мир, основан на принципите на справедливостта и отчитането на легитимните интереси на страните (в конфликта)“, каза той, предаде БТА.

Високопоставена делегация от седем африкански страни (Южна Африка, Сенегал, Египет, Замбия, Уганда, Република Конго и Коморските острови), включваща президенти, премиери и други висши официални представители, се срещнаха с Путин в построения през 18 в. Константиновски дворец в Санкт Петербург, отбелязва "Ройтерс".

Руският президент добави, че износът на украинско зърно по споразумението за обособяване на безопасни коридори за експорта му през Черно море, не спомага за решаване на проблемите на Африка с високите в световен мащаб цени на продоволствените стоки, тъй като едва 3 процента от това зърно е стигнало до най-бедните страни.

По думите на Путин продоволствената криза е предизвикана от действията на западните страни, а не от „специалната военна операция“ на Русия в Украйна.

Африканските лидери от своя страна се обърнаха към него с призив, че е време да бъде договорено прекратяване на боевете, които по думите им вредят на целия свят.

Частта от споразумението за отваряне на коридори за безопасен износ на украинско зърно през Черно море, отнасяща се до Русия, е останала неизпълнена, затова перспективите и основанията за продължаването му фактически са се изчерпали.

Това пък заяви в интервю за „Известия“ Дмитрий Песков, говорителят на Путин, цитиран от ТАСС.

"Едва ли можем да прогнозираме каквото и да било окончателно решение", каза той: „Но можем да констатираме, че съдейки по де факто статуквото, което имаме, това споразумение няма шансове.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай