Петък,

Путин иска да създаде около себе си зона на безопасност

От: Бойчо Дамянов, Виена, Специално за в. СТАНДАРТ -
Путин иска да създаде около себе си зона на безопасност
A
A
A

 

  • О.з. бригаден генерал д-р Валтер Файхтингер е виден европейски експерт по въпросите на отбраната и сигурността. Той е президент е на престижния виенски център за стратегически анализи CSA.Бойчо Дамянов е журналист, който живее и работи във Виена. Председател е на Културно-просветната организация "Св. св. Кирил и Методий", известна с най-разнообразната си културна дейност.

- Започнаха преговори в Женева, в Брюксел и Виена между САЩ и Русия. Как виждате близкото бъдеще?

- Оптимистично. Започват преговори, ще се увеличава доверието. Не е възможно да даваш пълна газ, да летиш срещу една стена и да останеш жив. Това вече стана ясно на всички, остава да се намерят общите точки и решения. Сигурен съм, че през следващите дни ще станем свидетели на доста неща. Даже и да има тук-там отстъпления, те ще са временни.

- Коя е доминиращата тема на разгововорите?

- Безспорно, доминиращата тема между Русия и Запада днес е Украйна. Главният въпрос е какво да очакваме и как ще завърши всичко това. Напрежението нарасна особено силно през последните месеци и този въпрос вероятно ще ни занимава и през новата година.

- Какво иска Русия?

- Путин ясно го каза - гаранции за безопасността на Русия и изтегляне на НАТО от определени територии от Източна Европа. Засега звучи нереалистично, но знаем, че на Путин са му ясни всички обстоятелства. Той изхожда от това, че днешната обстановка е изключително изгодна за Русия по няколко причини. Президентският мандат започна за Байдън не както му се искаше, веднага се сблъска с най-сериозни проблеми както в страната, така и на международната арена, най-вече по повод на Китай. Отгоре на всичко му се стовари и Украйна. Това са два съвършено различни района на напрежение и САЩ разпиляват своите сили, не могат да се съсредоточат в главното за тях китайско направление. Към тези две болни точки бих добавил и Европа, където САЩ не оставиха у съюзниците си добро впечатление по повод обезпечаването на тяхната безопасност.

- Факт е, че изненадващо бързо Западът се съгласи да започне разговори по исканите от Русия мерки за безопасност...

- Спомнете си, че през деветдесетте години на миналия век контактите също бяха активни. Но тогава Западът се възползва от отслабналата и безсилна Русия. Създаде неприемлива обстановка. Днес Русия заявява, че е против. Нейните аргументи не са нови. А и по тези въпроси е по-добре да се говори, отколкото да се стреля.

- Казвате, че днес Русия говори от позицията на силата. Какво иска да се случи?

- За Русия днес настъпи съдбоносният час да упражни максимален натиск върху Украйна като се възползва от отслабения Запад. Ще последват дипломатически успехи, които при други условия и при друго съотношение на силите не биха били възможни. Тя иска да създаде около себе си, подобно на СССР по-рано, зона на безопасност, в която тя да има правото на глас, но политиката й спрямо тези страни да не е прекалено твърда.

Факт е, че днес освен САЩ и Русия вече има други големи и силни държави.

- Да се върнем на 90-те години. Тогава НАТО постепенно опря до Руската граница. Прибалтика, Полша, редица други страни минаха в "противниковия" лагер. Сега накъде?

- Днес Русия ги разглежда като възможна буферна зона. Включването на източноевропейците в НАТО рязко влоши безопасността на Русия. Това особено важи за Украйна, Молдова и Грузия, където днешните управляващи продължават напъните към НАТО. През 2014-та Русия направи първата значима стъпка на противодействие с Крим. Изключвам възможността Русия да има подобни намерения по отношение на Полша или Прибалтика. Ако Русия има някакви претенции, то това е неприсъдиняването на Украйна към НАТО.

- Каква очаквате да е реакцията на Европа?

- Гаранциите трябва да бъдат двустранни. Западът също ще постави своите условия. Очаквам диалогът да е конструктивен.

- В Полша и Румъния САЩ разположиха ракети с двойно предназначение, които станаха трън в очите на Русия. Ще бъдат ли част от преговорите?

- САЩ осъществиха едностранно разполагане на тези ракети в Полша и Румъния. Русия се почувства заплашена. Тези ракети също трябва да станат част от преговорите. Малко по-късно, като ответна мярка Русия разположи подобни свои ракети в Калининградска област и в Крим. Най-добре е всичко това да бъде занулено. В това виждам позитивното на сегашната руска инициатива - ракети могат да бъдат разположени, но могат и да бъдат и демонтирани. Много е важно да бъде възстановена пълноценната дейност на съществуващите досега различни платформи за осъществяване на контакти и разговори с оглед недопускане на напрежения и ескалации, такива като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или Съветът Русия - НАТО. Ако се окажат недостатъчни, биха могли да се създадат или да се предложат нови механизми и методи за контрол над оръжията.

- За малки страни като България и Австрия е особено важно да има такива площадки и механизми, за да могат да изразят своите опасения и да не оставят всичко да се решава от големите през главите им.

- Един от най-подходящите за целта форуми е ОССЕ и много се надявам всичките тези теми да бъдат обсъдени там. Имаме вече натрупан богат опит през изминалите почти 50 години след Хелзинки 1973 г.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички